Hlavní je vědět, jaké vlastně chcete. Na trhu je tolik materiálů, až vám z toho bude úzko. Materiály by ale měly být odolné, tuhé a nenáročné na údržbu. Také by se měly jednoduše instalovat, což ovšem u přírodních materiálů není jednoduché.

Tak si pojďme prohlédnout materiály, ze kterých jsou parapety vyráběné:

  • Tažený hliníkový parapet: Kvalitní materiál ze slitiny hliníku, který je lisován a následně tažen do požadovaného tvaru. Je odolný, bývá pokryt různými povrchy (nástřik, nátěr, patinování).
  • Ohýbaný hliníkový parapet: Levnější, ale také méně odolná verze předchozího. Slitina AlMg3 v plechu o tloušťce 0,8-1 mm je ohýbána na požadovaný tvar.
  • Pozinkovaný ohýbaný parapet: Parapety z pozinkovaného ocelového plechu jsou velmi tuhé, a tak se hodí i na dlouhá okna, kde bychom mohli mít s hliníkem problémy.
  • Měděný parapet: Extrémně drahá varianta, která však vypadá skvěle. Je třeba však počítat s oxidační patinou. Měď je ale také velmi měkká. Využívá se u historických budov.
  • Titanzinkový parapet: Další exkluzivní záležitost. Plechy o tloušťce 0,6 mm mají vysokou pevnost, ale také se u nich objevuje patina (od stříbrné po šedou).
  • Plastové parapety: Nejlevnější verze, která však nemá moc velkou výdrž. Dá se však nejlépe ladit k plastovým oknům.
  • Kamenné parapety: Mohou být z pravého nebo umělého kamene. Vypadají skvěle, ale jsou drahé a jejich usazení je obtížnější. Nedají se zasazovat na líc fasády, musí pod nimi být tedy větší množství stěny.
  • Pískovcové parapety: Parapety dělané na míru - hodí se spíše na užší okna historických renovovaných staveb.

Technické problémy

Délka venkovního parapetu by měla být stejně dlouhá, jako délka okenního rámu po zástavbě. U nejpoužívanějších kovových parapetů však počítejte s tepelnou roztažností, takže musíte nechat mezeru 1,2 mm na každý metr délky při rozdílu teplot 50 °C.

Přesah parapetu by měl být minimálně 4 mm přes fasádu, lepší je spíš centimetr, aby bylo možné pod zahnutím tlakovou pistolí vytvořit izolační pásku. Nejdůležitější na parapetu je ovšem jeho sklon, který musí být od domu. Je tedy nutná velmi dobrá příprava pod parapet a správně měřené vyspádování.