Dobrou volbou pro svépomocné stavebníky jsou jednoznačně moderní komínové systémy, které jsou tzv. "stavebnicí pro dospělé" a sestavit je zvládne bez velkých obtíží i šikovný amatér. Pokud je člověk pečlivý a drží se montážního návodu, nic nebrání úspěchu. Odborníci ale varují. Nešetřete na materiálu, nekupujte nejlevnější díly a nesnažte se vykouzlit nový komín dle vlastního návrhu. Výrobci dnes totiž prodávají certifikovaná systémová řešení, která se liší pláštěm, materiálem vložky, jejím průměrem či počtem průduchů. Na tyto ucelené systémy se pak vztahují i garance. Nahrazování dílčích komponentů levnější variantou je u všech renomovaných výrobců důvodem pro neposkytnutí deklarované záruky.

Systémový komín se všemi garancemi

Systémový komín je na rozdíl od individuálního sestavený s použitím vyzkoušených a ověřených kompatibilních dílů od jednoho výrobce, který tím přebírá odpovědnost za komín jako celek a jeho funkčnost. Zároveň výrobce poskytuje záruku za splnění předem deklarovaných vlastností. „Poskytované záruky k jednotlivým komínovým systémům musí být reálné, věrohodné a jasně definované. Musí být řečeno, kdo je nositelem záruky, na co se záruka konkrétně vztahuje a po jakou dobu platí,“ vysvětluje Ing. Libor Seidl ze Společenstva kominíku ČR. Na trhu jsou produkty, na které můžete dostat záruku i 30 let.

Kvalitní komínové systémy jsou dodávány „na klíč“ se všemi komponenty a materiály potřebnými pro jejich stavbu. Samozřejmostí je i dodávka veškerého příslušenství pro dokončení a kompletaci díla v odpovídající kvalitě a designu. Spolu s poskytovaným poradenstvím i technickým servisem je i toto třeba vzít do úvahy při porovnávání různých nabídek.

Prohlášení o vlastnostech

Na trhu je dnes hodně komínů, ale ne všechny splňují normami dané parametry, i když se tak na první pohled tváří a zákazníka především zaujmou nízkou cenou. Nezbytnou podmínkou pro prodej komína na trhu je "Prohlášení výrobce o vlastnostech", kde jsou uvedeny všechny parametry systémového komína z hlediska jeho funkce a použití. Prohlášení o vlastnostech vystavuje výrobce a tím také nese odpovědnost za údaje v něm obsažené.

Vsaďte na kvalitní materiály a pokrokové technologie

Komín pořizujeme s perspektivou dlouhodobého užívání. Trendy ve vytápění vedou ke konstrukci úsporných spotřebičů, které vyvolávají nové požadavky na vlastnosti spalinové cesty. Dlouhodobou perspektivu zajistí pouze tomu odpovídající systémy a jejich součásti: tenkostěnné keramické vložky nebo komínové systémy vhodné pro energeticky efektivní domy. Ne každému výrobci se však daří držet krok se současnými směry ve stavebnictví. Sázkou na jistotu je lídr v oboru, společnost Schiedel. Byla to právě tato značka, která jako první přišla s extrémně odolnou komínovou vložkou z tenkostěnné keramiky, s vybranými komínovými technologiemi pro nízkoenergetické a pasivní domy, ale i s dodáváním komínových stavebnic "na klíč".

Izostatická komínová vložka Schiedel - Rolls-Royce mezi keramikou

Tradiční keramické komínové vložky se v začátku výrobního procesu lisují z mokrých směsí. V průběhu vysychání dochází ke smršťování materiálu, což může způsobit různé defekty a narušit homogenitu výsledného produktu. Schiedel představil na trhu unikát tzv. izostatickou vložku, která se před vlastním vypálením lisuje za studena, stlačením téměř suchých keramických prášků do formy. Díky tomu je dokonale jednolitá a naprosto tvarově přesná. Keramické komíny Schiedel dokážou odolávat extrémní zátěži a navíc mají univerzální použití na všechna dostupná paliva.

Jak vybrat správného výrobce

Komín je nejen stavební, ale také technologická část domu, a je proto třeba věnovat jeho výběru zvýšenou pozornost. A čím se podle Ing. Seidla vyznačuje správný výrobce? Nabízí více typů komínových systémů z hlediska jejich konstrukce, technologie výstavby a použití. Je možné si proto vybrat tu nejlepší variantu pro daný objekt a spotřebič. Zabývá se vlastním vývojem a má vlastní zkušebny. Pomůže s výběrem systému a správným návrhem spalinové cesty včetně výpočtu potřebného průměru komína. A v neposlední řadě zajišťuje obchodní a technický servis na celém území ČR včetně poradenství přímo na místě. Nutno dodat, že komíny jsou natolik specifickým odvětvím, že v něm horko těžko naleznete dalšího výrobce, který by kvalitou a zmiňovanými předpoklady dokázal konkurovat Schiedelu. Ing. Jiří Vrba ze společnosti Schiedel dodává „Abychom dostáli i těm nejpřísnějším bezpečnostním kritériím, veškeré výrobky sami vyrábíme ve vlastních závodech a důsledně je testujeme v renomovaných zkušebnách. Díky tomu si jsme jistí, že naše komínové vložky mají opravdu a trvale stejné parametry, jaké jsou deklarovány certifikací, a naši zákazníci tak dostanou opravdu to nejlepší.“