Celý prosluněný pracovní týden se těšíte na víkend, kdy zrelaxujete při zahradničení, a pak zafungují Murphyho zákony. Prší, fouká, sněží nebo je zima, až praští. Nepodléhejte marnosti, vhodným řešením může být vaše garáž. Vycouvejte na okamžik s autem, zatáhněte vrata a vytvořte si malé přechodné zahradnictví.

Ne každou zeleninu lze vysadit s předstihem. Ku příkladu mrkev by se vám těžko přesazovala z truhlíku do zahrádky. Váhat ale rozhodně nemusíte například u paprik, rajčat nebo salátu. Tyto a další druhy můžete mít zasazené i několik měsíců dopředu. Povyrostou v teple domova například na okenním parapetu, zatímco venku je ještě počasí pod psa. Jak to ale udělat, abyste si nezašpinili interiér domu?

Jediné, co potřebujete, je plán

Udělejte si dostatek místa. Pokud máte menší garáž, umístěte auto na těch pár desítek minut ven. Aby se vám lépe sázelo, hodí se nechat do garáže proudit čerstvý vzduch. Ideální jsou v tomto případě například posuvná garážová vrata, která si pootevřete přesně tak, jak je vám příjemné. Pak už jen stačí zajistit si nádoby, do kterých sazenice umístíte, zeminu a případně zahradnické rukavice. Jste-li majiteli vrat s prosklenými částmi, které propustí do prostoru více světla, budete si možná zase o trošku víc připadat jako venku.

A s podkladem se trápit vůbec nemusíte. Jakmile máte semínka připravená v zemině k naklíčení, nepořádek stačí zamést a je hotovo. V teple a bezvětří, a to se vyplatí. Nezapomeňte nakonec přenést zasetá semínka do některé ze světlých a dobře odvětraných místností vašeho příbytku. Pěstování rostlin přímo v garáži odborníci nedoporučují ze zcela praktických důvodů – pravidelnou zálivkou by v prostoru mohla vznikat nežádoucí vlhkost, která může následně způsobit komplikace.