Problém s izolací garáží je velký. Vždyť garáž je místo, kde máte největší dveře do domu. Největší, ale také nejméně odizolované. Vždyť tady nejsou žádné speciální uzamykací a přítlačné body jako v moderních oknech. Vždyť jsou většinou složena z navzájem pohyblivých segmentů, jezdí v kolejnicích a styčná plocha s podlahou je betonová mazanina. Podívejme se, jak tedy má vypadat správně zaizolovaná garáž.

1) Správná izolace stěn

Izolace stěn je u garáže stejně důležitá jako u domu. Někde se garáž neizoluje zvenčí, a izolace se tak dává na vnitřní stěny přilehlé k obytným částem domu. Snižuje se tak vytápěná plocha domu. Druhá možnost je izolace celé obálky domu včetně garáže, která je jen přitápěná v opravdu chladném období. Prochladnutí stěn obytného prostoru tak nehrozí. Navíc se tepelný spád snižuje, čímž se posouvá i kondenzační bod mimo zateplení. Vše je závislé na skladbě obálky budovy, konstrukčním a technickém provedení. Tuto část posoudí odborně projektant.

2) Správný materiál

Při výběru vrat do garáže dbejte na to, jakou budou mít konstrukci v rámci materiálů. Většina moderních vrat je dnes vyráběna z tlakově stříkané polyuretanové pěny s vysokou objemovou hmotností. Tloušťka této izolace je samozřejmě hlavním určujícím faktorem pro to, kolik tepla bude unikat přes vrata ven. Kupříkladu Lomax nabízí tloušťku panelů 50 mm se součinitelem prostupu tepla 1,2 W/m²K. Zvětšená tloušťka na 61 mm, jakou nabízí například Hörmann, pak klesne až na 0,91 W/m²K. Jak je vidět, právě tahle hodnota je extrémně důležitá. Důležitá je především pro ty, kteří chtějí stavět domy pasivní nebo dokonce nulové.

3) Správné těsnění

Panely mohou být sebelepší, ale když bude pod nimi, mezi nimi a kolem nich foukat studený vítr, pak je to k ničemu. Proto musí být vyřešené i tyto části. Hlídejte si, jakým způsobem jsou například poskládané sekce vrat a jak jsou společně izolovány. Ohyb by měl být kvalitně utěsněný, aby tudy nedocházelo k úniku tepla. To samé hlídejte u spodního těsnění u země (bývá to většinou dutý pružný profil, který se přitlačí k zemi) nebo u stran a horní hrany. I tyto drobnosti jsou extrémně důležité.

4) Správné vedení

I vedení sekvenčních vrat v kolejnicích musí být dobře řešeno. Vrata musí mít správný přítlak do těsnění, musí mít jednoduché, a přitom funkční vedení, které nebude mít poruchy. Musí být zároveň bezpečné, protože právě garážovými vraty se v minulosti dostávali zloději nejčastěji do domů (nutno dodat, že jednoduchou úpravou vodicích prvků jsou dnes vrata odolná proti vylomení).

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 6/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.