Dobrý den, na chalupě jsem postavil prakticky podél celého pozemku velkou zídku, která dělá částečně předěl a částečně podepírá svah louky, aby voda a ornice k nám nestékaly. Půlroční práce byla zakončena tím, že se mi na zídce objevily bílé fleky, které teď po zimě jsou prakticky všude. Co s tím? Děkuji Jan P. (redakčně zkráceno)

Postavil jste opravdu heroické dílo. Pokud jste tuto zídku stavěl sám, tak tedy čest vaší práci, svalům a trpělivosti. (Čtenář nám poslal i fotografii, ale nechce ji publikovat.) Bohužel máme pro vás špatnou zprávu. Použil jste vápennou maltu. Ta je sice plastičtější a kámen se s betonem lépe spojí, ale bohužel voda vylouhuje vápno ze spár, a to se dostane na kameny. To je váš případ. Můžete zkusit kameny vydrhnout kyselinou solnou. Výsledek je ale často tristní, záleží na kameni. Možná o kousek lepší, ale zato dražší je otryskání pískem (opískování).

Pro inspiraci několik krásných kamenných zídek

Následně byste měl spáry zatěsnit maltou, která je na zídky určená. Neměla by mít vápennou složku, a pokud použijete klasickou maltu, přidejte do ní plastifikátor. Přetáhněte všechny spáry znova touto mazaninou. Pak celou zídku naimpregnujte. Impregnací na kámen je na trhu pěkná řádka. Tím byste měl omezit usazování vytékajícího vápna na kameni.