Jestliže jste se jednou rozhodli pro dřevěnou terasu, musíte počítat s její pravidelnou údržbou. Dřevo je citlivé k povětrnostním vlivům a samo o sobě nevydrží ani přívaly deště a sněhu, ani agresivní sluneční paprsky. Ohrožují ho i houby a dřevokazný hmyz.

Při nákupu dřevěných podlahových krytin budete zřejmě upozorněni, že je musíte dvakrát ročně napustit speciálním olejem, přičemž tropické dřeviny údajně nepotřebují tolik péče jako tuzemské a stačí je natřít jednou za rok. Upřímně je to jen teorie. V praxi záleží i na dalších faktorech, jakými jsou například:

  • poloha terasy (jižní strana na přímém slunci bude více ohrožena slunečním zářením)
  • množství srážek v oblasti
  • míra zastřešení (střecha ochrání terasu před srážkami i přímým sluncem)
  • kvalita podkladu (terasa by se měla stavět na štěrku a neměla by přijít do kontaktu se zeminou a rostlinami)

Jak tedy poznat, že přišel čas dopřát podlaze olejovou kúru?

Napustit terasu olejem byste měli pokaždé, když podlaha změní barvu - vyšisuje se, zešedne, zkrátka nevypadá jako nová, a také v případě, že do sebe absorbuje vodu. To nejsnadněji poznáte, když prkna postříkáte vodou; jestliže se kapky drží na povrchu a vytvoří shluky, podlaha je ještě v pořádku. Pokud se vsáknou, měli byste běžet pro olej.

K ošetření dřevěných teras se používají oleje speciálně určené pro dřevěné terasy. Nejúčinnější jsou produkty, které zároveň poskytují i UV ochranu. Pokud byla vaše terasa v minulosti zanedbaná a prkna jsou ve špatném stavu nebo se na nich objevuje plíseň, měli byste zakoupit i speciální čistič, který odstraní nečistoty a pomůže obnovit strukturu dřeva.

Postup údržby:

  • Při ošetření olejem by venkovní teplota neměla být nižší než 10 stupňů, ale vhodné není ani tropické vedro. Ujistěte se, že předpověď nehlásí na druhý den déšť.
  • Terasu očistěte vodou a kartáčem, případně čističem, a nechte proschnout.
  • Olej nanášejte v tenké vrstvě ve směru žilkování dřeva. Jestliže chcete nanést vrstvy dvě, s druhou začněte až poté, co zcela uschla ta první.
  • Za hodinu po nátěru setřete zbytky nevsáklého oleje suchým hadrem, aby se na podlaze netvořily mapy a nezůstaly na ní lepivá místa.
  • Nátěr by měl schnout 24 hodin, při chladném počasí se ale doba schnutí může prodloužit.