Jednoduché lesní chaty se stále staví. A některé z nich dokonce přitahují pozornost odborné veřejnosti. Chata u Máchova jezera navržená ateliérem FAM Architekti v loňském roce získala Národní cenu za architekturu, a porazila tak řadu rodinných domů. „Nenásilně ukryta mezi vysokými okolními stromy chata nejenže rámuje nádherné výhledy přes jezero, avšak také poskytuje nezbytné přístřeší směšně jednoduchým, ale luxusním způsobem,“ uvedla odborná porota ve svém hodnocení.

Chata je přizpůsobena potřebám vášnivého jachtaře. Do objektu se vstupuje po vnějším schodišti posuvným oknem, které se dá v nepřítomnosti zabezpečit okenicemi se stejnými latěmi, jakými je opláštěná celá stavba. Interiér je materiálově sjednocen obkladem z drásaných smrkových palubek opatřených bílým olejem. Podlahu tvoří bezespárá stěrka s barvou podobnou pískovému břehu jezera. Nechybí skromná kuchyňka, koupelna a galerie na spaní. Chata u Máchova jezera byla letos nominována také na Českou cenu za architekturu, jejíž vítěz bude oznámen na konci listopadu.

Naprostý úkryt před civilizací hledal klient ateliéru Uhlík Architekti. Ti na jeho pozemku v Dobré Vodě u Kovářova vlastníma rukama postavili "útulnu", kde může klient o víkendech dokonale zapomenout na strasti pracovního týdne. Uzavřený černý objekt z opáleného dřeva stojí volně na balvanech a skýtá vnitřní prostor o rozměrech 3,1 x 5,8 m.

Nosnou kostru útulny tvoří trámková konstrukce pobitá opálenými prkny s polodrážkou, střechu pokrývají asfaltové pásy. Vnitřní prostor je obložen OSB deskami a v chladných dnech se dá vytopit malými kamny ústícími do plechového komína. Vešla se sem i miniaturní kuchyňka. Úložný prostor pak poskytují výrazné schody, zakončené plošinou na spaní. Lesní útulna byla loni nominována na Českou cenu za architekturu, mezi finalisty ale nakonec nepostoupila.