Velikost a umístění

Základní funkcí střešních oken je prosvětlení místnosti, aby nikde nezůstaly tmavé kouty. Proto se do střechy většinou instaluje raději několik menších oken než jedno obrovské. Celková plocha oken by měla odpovídat nejméně 10 procentům užitné plochy podkroví, šířky oken se pak ve svém součtu mají rovnat 55 procentům délky místnosti. Střešní okno se musí vejít mezi krokve, jestliže nechceme zasahovat do trámů. Ideální je, když okno není položeno moc vysoko, abyste ho mohli snadno otevírat a čistit - spodní část okna se umisťuje do výšky 0,9 m, pokud to jde. Samozřejmě záleží na výšce nadezdívky.

Způsob otevírání

Základními typy střešních oken jsou okna kyvná a okna výklopná. Kyvné okno je zafixované uprostřed a "kýve se" na obě strany, můžete ho otočit o 180° a snadno umýt. Výklopné okno se otevírá směrem ven do úhlu 45° a poskytuje lepší výhled. V současné době se hodně používají kombinace obou typů, ale najdete i jejich moderní obměny, jako třeba panoramatické okno, které má větší rozsah výklopného křídla a zprostředkuje ničím nerušený výhled do krajiny, nebo balkonová výklopná střešní okna, jejichž křídla se rozevřou do tvaru balkonu chráněného zábradlím.

Dřevo versus plast

U kvalitních střešních oken s obstojným koeficientem prostupu tepla je v podstatě jedno, zda zvolíte dřevěný, nebo plastový rám. Rozdíl bude pouze estetický - záleží tedy hlavně na tom, co se více hodí k okolnímu interiéru. Střešní okna podléhají přísným normám a použité dřevo musí být při jejich výrobě ošetřeno tak, aby odolalo vlhkosti, mrazu i UV záření.

Dvojsklo versus trojsklo

Při výběru střešních oken je důležité sledovat koeficient Uw, který udává hodnotu prostupu tepla oknem jako celku. Trojsklo zlepšuje izolaci, ale svou roli hraje i rám křídla a lemování chránící před deštěm a sněhem. Okno pak musí být při montáži dokonale napojeno na střešní plášť a hydroizolační fólii. Při splnění těchto podmínek vám poslouží jak trojsklo, tak dvojsklo. Obecně se dá říct, že trojsklo se automaticky instaluje do nízkoenergetických a pasivních domů nebo tam, kde bylo použito i v oknech fasády. Musíme si také uvědomit, že sklem neprostupuje jen světlo, ale i sluneční žár. Zvláště pokud jsou okna umístěna na západní či jižní straně, je dobré zauvažovat o předokenních roletách, které se instalují na vnější stranu oken a brání jejich přehřívání.