Technologií, které se snaží využít solární energii, je tolik, že vám ani všechny představit nestačíme. Měli jsme tu například nápad instalovat solární články do žaluzií v oknech, ukazovali jsme vám jakousi solární květinu, která v případě potřeby rozevře své okvětní lístky a otáčí se za sluncem. A také jsme vám ukázali solární střechy od firmy Tesla. Ty se vyprodaly během několika dní a zájem je tak ohromný, že musely být zastaveny i objednávky na další roky.

A právě tohoto tématu se dnes dotkneme. Elon Musk je inspirací pro mnoho dalších firem. A tak vznikají nové a nové a konkurence roste. Například startup Forward Labs zaujme tím, že je o třetinu levnější než firma Tesla. Přitom položení střechy by mělo být výrazně rychlejší, protože střecha není dělána po jednotlivých taškách, ale je jako celek, který vypadá jako falcovaný plech. Vizuálně tak může splynout s jakoukoli standardní střechou tohoto typu. Je to výrazná výhoda při schvalovacím procesu i při samotném položení střechy, které je jednodušší a rychlejší.

Cena by měla být 8,50 dolarů (187 korun) za čtvereční stopu (0,093 m2) samotné střechy plus další 3,25 dolaru (71,50 Kč) za watt výkonu.

Kdo by se bál, že střecha se poškodí třeba kroupami, ten by měl vědět, že vše je kryté speciálním tvrzeným sklem, které odolá i kroupám padajícím rychlostí 177 km/h. O chlazení se stará klasický pasivní systém. Funkčnost střechy by měla být mezi čtyřiceti až padesáti lety.

Velmi zajímavé je také sledovat trend cen akumulátorů. Ty jsou extrémně důležité pro domácí fotovoltaické elektrárny v ČR, protože současné zákony a podpory neumožňují přepouštět vyrobenou energii do sítě za komerční cenu. Využití okamžitých přebytků je tak extrémně důležité, i když výrazně zvyšuje cenu celé soustavy. V roce 1990 stála průměrná kWh v akumulátorovém Li-On packu 10 000 dolarů! Očekává se, že v roce 2019 by mohla prolomit bariéru 100 dolarů/kWh, a to i přesto, že je na trhu kvůli požadavkům automobilek pro elektromobily akumulátorů nedostatek.