Brány posuvné

Podle toho, kolik máte okolo brány prostoru, nejprve určíte, zda bude brána zajíždět do strany, nebo se otevře směrem do pozemku. Posuvné brány volíme zejména tam, kde otvírání klasických křídlových vrat dopředu není možné z důvodu stoupání příjezdové cesty. Levnější variantou posuvných bran jsou brány pojezdové, které jezdí po kolejnici zabudované v betonovém základu. Kolejnici ale musíte pravidelně udržovat, aby se nezanášela nečistotami, jinak se v ní kolečko bude zasekávat. V zimním období ji zřejmě budete muset neustále čistit od bláta a sněhu.

Podpůrná kolečka s vodicím profilem naproti tomu nepotřebuje brána samonosná. Ta je vedena nad zemí nosníkem a můžeme ji naistalovat i v nerovném terénu nebo na hotovou dlažbu. Samonosná brána je v podstatě bezúdržbová, její komponenty jsou ale dražší, protože vyžaduje silnější pohon. Výrobci nicméně poukazují na to, že vyšší investice je částečně kompenzována nižšími náklady na stavební práce.

Brány otočné křídlové

Křídlová brána může mít jedno nebo dvě křídla, přičemž každé z nich nám umožní průjezd o maximální šířce 3 m. V místě otevření brány nesmí terén stoupat, klesání nevadí. Bránu lze pohánět běžným lineárním pohonem, ale i pohonem podzemním, který je umístěn pod povrchem vjezdu a přenáší otočnou sílu na spodní rám brány. Takový pohon je elegantně schovaný, ovšem jeho pořizovací cena i náklady na instalaci ho řadí k finančně náročnějším.

Ovladač, nebo telefon?

Automatické brány se nejčastěji ovládají dálkovým ovladačem, v poslední době roste také obliba otevírání bran pomocí mobilního telefonu. Funguje to tak, že do ovládacího zařízení se SIM kartou zadáte telefonní čísla osob, kterým chcete umožnit přístup na pozemek. Těmi budou samozřejmě členové rodiny, ale třeba i soused, jehož jste poprosili o krmení papouška v době vaší nepřítomnosti. Brána se jim pak automaticky otevře po pouhém prozvonění čísla SIM karty v zařízení. Ovládání přes telefon má výhodu, že nemusíte pořizovat několik ovladačů pro každého člena rodiny - mobil má dneska každý. Navíc bránu můžete otevřít na dálku i návštěvě, která přijela neplánovaně o něco dřív, a vy ještě nejste doma.