1. Nemění vzhled

Povrch kvalitních plastových okapů je upraven tak, aby s ním nehnul ani zub času, ani proměnlivé povětrnostní podmínky. V porovnání s mědí, která časem může zezelenat až zčernat, se plast jeví jako barevně stálejší materiál, odolávající kyselým dešťům i UV záření. Navíc mu nevadí přítomnost jiných kovů na střeše a nemusíte ho každé čtyři roky natírat.

2. Snadno se rozmontují

Plastové okapové systémy se dodávají jako stavebnice, které si podle návodu smontujete sami. Pro toho, kdo si na to netroufá, to bude spíš nevýhoda - ne každý bude nadšený z balíku plného plastových žlabů a spojek, který přijde s douškou "udělej si sám". Ale kutilové to naopak ocení. Nejenže tím ušetří náklady za instalaci, ale navíc systém mohou snadno rozmontovat před zimou, pokud ho chtějí ochránit před silnou sněhovou pokrývkou.

Návod, jak plastový okap nainstalovat, přibližuje následující video:

3. Hrají všemi barvami

Plast vždycky bude vypadat "plastově", zato si ho ale můžete objednat v nejrůznějších barvách. Plastové okapy jsou nejčastěji nabízeny v bílé, hnědé a měděné barvě, jejich výrobci by vám však měli vyjít vstříc i v případě, že si zvolíte jakoukoli jinou barvu podle vzorníku RAL.

4. Mají dlouhou životnost

S plastovými okapy není tak dlouhá zkušenost jako s klasickou mědí, nicméně nějakých 30 let už tyto systémy na trhu figurují a předpokládá se, že by měly vydržet celé století. Různí výrobci nabízejí různé záruční lhůty - plastové okapy se dají pořídit s pětiletou, desetiletou i 25letou zárukou.

5. Nikdo je neukradne

Zatímco měděné okapy se snadno dostanou do hledáčku zlodějů, plast vám ze střechy nikdo neodcizí. Není proč - ledaže by vám plastový okap snad někdo záviděl a chtěl si ho namontovat na vlastní střechu. Oproti jiným materiálům je plast poněkud dražší, ale díky téměř nulovým nákladům na údržbu se časem vyplatí.