Cihla je pevný, přírodní materiál s dlouhou životností. Cihlový dům je synonymem kvality a zdravého bydlení. Moderní cihelné termobloky mají výborné tepelně-izolační a tepelně-akumulační vlastnosti, chrání před hlukem a jsou prodyšné.

Rostoucí nároky na energetický standard staveb však dlouhodobě nutí majitele dodatečně posílit i výborné vlastnosti cihly. Ideálním partnerem cihly jako stavebního materiálu, který podporuje a doplňuje její vlastnosti, je kamenná vlna ROCKWOOL.

1. Životnost stavby a náklady na energie

Rodinný dům zateplujeme z různých důvodů, například kvůli prodloužení životnosti stavby, splnění legislativních požadavků na energetickou náročnost budovy, úspoře nákladů na energie a také ohleduplnosti k životnímu prostředí.

Důležitý je výběr vhodného zateplovacího systému a jeho odborná realizace. V případě špatně zvolené izolační skladby, a hlavně neodborné instalace, nemusí zateplení splňovat svůj účel a v konečném důsledku nepřinese předpokládanou finanční úsporu, ale jen další náklady.

2. Požadavky současných norem

Pokud má cihlová budova, nová nebo rekonstruovaná, vyhovět požadavkům současných norem, jejímu zateplení se pravděpodobně nedá vyhnout. Například pálená cihla Porotherm je díky svým mechanickým vlastnostem vhodným podkladem pro tepelně-izolační systémy.

















Při stavbě domu je vždy oříškem, podle jakých priorit vybrat stavební materiály a vejít se přitom do rozpočtu. Na stavbě obvodových stěn není vhodné šetřit, protože by měly splňovat přísné požadavky technických norem na tepelnou ochranu budov z hlediska tepelných ztrát, a tím i budoucích nákladů na energie.

3. Skvělé vlastnosti materiálů

Kamenná vlna má vynikající tepelně-izolační vlastnosti, zvyšuje požární bezpečnost domu a přispívá k akustické pohodě v interiéru. Izolace je paropropustná a není napadána plísněmi, houbami ani bakteriemi. Jde o plně recyklovatelný přírodní materiál. Zateplení kamennou vlnou ROCKWOOL rovněž prodlužuje životnost konstrukce budovy.

Pálené cihly jsou díky svým mechanickým vlastnostem vhodným podkladem pro zateplení. Tradiční technologie výroby, jejíž součástí je výpal, zajišťuje, že se cihly na stavbu dostávají s nulovou expediční vlhkostí. A pokud se během výstavby dostane do cihel nějaká vlhkost, velmi rychle se jí zbaví.

Více informací naleznete na Rockwool.cz.