Jedinou technologií, která nabízí v jednom zařízení vytápění a chlazení domova, a zároveň je podporována v rámci tzv. kotlíkových dotací, jsou tepelná čerpadla. Ta už z principu fungování zajistí doma tepelnou pohodu bez ohledu na to, zda je zrovna venku pod nulou, nebo tropické vedro. Ta nejkvalitnější tepelná čerpadla, například od švédské společnosti IVT, nabízejí funkci chlazení už v základní ceně. Prostě nastavíte požadovanou teplotu, a tepelné čerpadlo se o vše postará.

Jaké tepelné čerpadlo zvolit

Tepelná čerpadla se dělí na vzduch/voda a země/voda. Ta první jsou levnější na pořízení s vyššími náklady na provoz, ta druhá to mají naopak – více zaplatíte na začátku, ale poté platíte méně na provozních nákladech.

Tepelné čerpadlo IVT AIR X je nejprodávanějším modelem tepelného čerpadla na českém trhu za rok 2016, a zástupcem první kategorie. Nabízí inteligentní konstrukční řešení, využití nejlepších komponentů a skoro neuvěřitelné parametry v čele s topným faktorem SCOP dosahujícím magické hodnoty 5.

Zástupcem technologie země/voda, která získává energii k ohřevu topné vody nebo k chlazení místností ze zemního kolektoru, je tepelné čerpadlo IVT GEO 312C. Pokud disponujete dostatečně velkou zahradou pro kolektor, nabídne vám GEO cca o 30 procent nižší provozní náklady než tepelná čerpadla vzduch/voda.

Garance získání dotace

Podzim 2017 je pro výměnu stávajících neekologických zdrojů vytápění poměrně zásadním obdobím, právě díky dalšímu kolu kotlíkových dotací. A právě tepelná čerpadla budou dotována nejvíce, můžete získat zpět až 80 procent investice, maximálně 127.500 Kč.

Zároveň jsou tepelná čerpadla jedinou podporovanou technologií, která kromě zdroje tepla nabízí v jednom zařízení i klimatizaci.

Zákazníci IVT získali v roce 2016 dotace na tepelná čerpadla převyšující 71 milionů Kč. Úspěšnost zákazníků IVT při získávání dotací z těchto programů je dána programem garance získání dotace, kdy IVT svým zákazníkům pomáhá s celou administrativou.

Dotaci může získat prakticky každý, kdo se přihlásí a splní relativně jednoduché podmínky.