Lícová cihla

Líbí se vám styl anglických cihlových domků? Jeho obliba roste i u nás. Pro zděné fasády se používají lícové cihly, jejich použití ale vyžaduje větší stavební zásah do základů objektu. Mezi izolací a fasádou musí zůstat vzduchová mezera pro větrání a celá přizdívka se k nosné zdi připevní nerezovými dráty. Lícové cihly se spojují speciální maltou pro lícové zdivo, obyčejná by na zdi způsobila solné mapy. Mnohem jednodušší a více využívanější je obklad domu lícovými pásky, které lze nalepit na téměř všechny druhy stavebních materiálů. Lícové pásky se řežou z lícových cihel a vytvářejí věrný dojem cihlové fasády. Oproti cihlám jsou levnější a jejich aplikace nezabere tolik času ani úsilí.

Kámen

Vedle cihlového vzhledu boduje i vzhled kamenný. Obklady z přírodního kamene patří z hlediska ceny k těm nejluxusnějším, zato ale domu propůjčují naprosto originální vzezření a zvyšují jeho hodnotu na trhu s nemovitostmi. Pro kamenné obklady se používá břidlice, kvarcit nebo pískovec. Robustnější kameny budou klást větší nároky na nosnost podkladní plochy, ne všechny kamenné obklady jsou ale tak těžké. Některé jsou váhově srovnatelné s kamenem umělým. Ten je levnější alternativou kamene přírodního a jeho výhodou je, že se vyrábí v široké škále barev a struktur. Opravdu je z čeho vybírat.

Dřevo

Dřevěné fasády už dávno nejsou určené jen pro horské domky a chalupy. Doba hlásá návrat k přírodě a dřevo se zabydluje i ve městech. Aby byla dřevěná fasáda bezúdržbová, máme v podstatě dvě možnosti. Buď zvolíme dřevěný obklad bez povrchové úpravy a necháme jej přirozeně zvětrat, čímž se na něm časem vytvoří typická stříbrošedá patina, nebo použijeme termodřevo, které prošlo tepelnou úpravou a jeho barva bude stabilní po řadu let. Termodřevo má navíc výhodu, že neobsahuje glukózu, a nebude tak přitahovat dřevokazný hmyz.

Plech

Ačkoli fasády opláštěné plechovými prvky vídáme spíš na administrativních budovách, poslední dobou se začínají prosazovat i při stavbě rodinných domů. Plechová fasáda je stálobarevná, dokonale odolná proti mechanickému poškození a hraje svou roli i v celkové izolaci objektu. Z materiálů se nejčastěji používají ocelové lakované plechy, lakovaný hliník nebo titanzinek. Plech přitom vůbec nemusí mít plechový vzhled - vybrat si můžete jakoukoli barvu, možná je i imitace dřeva nebo kamene.