Pokud vás již zaujala určitá nabídka, je dobré si prověřit, zda prodávající patří mezi oficiální dealery nabízené značky střešní krytiny. Nejjednodušším způsobem je vyhledat si informaci na webových stránkách příslušného výrobce či zavolat na jejich bezplatnou linku. Oblíbenou praktikou neférových prodejců je inzerování solidní zavedené značky, nicméně ve finále zákazník nevědomky skončí s produktem méně kvalitního výrobce.

Další trik, který je bohužel pro koncové zákazníky stěží odhalitelný, spočívá v úmyslném zeslabování plechů či ochranné zinkové vrstvy. Tento nešvar může vést k rychlému opotřebení střechy a radost ze zdánlivě výhodné koupě rychle pomine.

„Pro běžného zákazníka těžko odhalitelný trik spočívá v úmyslném zeslabování plechů z oficiálně deklarovaných 0,5 mm tloušťky na 0,45 mm i méně či ochranné vrstvy zinku namísto nezbytných 275 g/m² na 200-250 g/m², což přirozeně snižuje dlouhodobou ochranu proti korozi,“ vysvětluje Jan Hála z divize střešních krytin společnosti Ruukki.

Nezapomínejte, že prodejce by tu měl být pro vás také poté, co jste mu za střechu zaplatili. Máte právo vyžádat si informace související se servisem, garancí apod. Nechte si tedy předložit certifikáty a prohlášení o vlastnostech. Zajímejte se rovněž o záruční podmínky výrobce. Záruka daná zákonem sice činí dva roky, ale u střešních krytin byste se s tímto rozhodně neměli spokojit. Seriózní prodejci dokonce standardně nabízejí záruku i několik desítek let.

„Díky zpracování vlastní oceli v našich závodech za přísné kontroly kvality, můžeme garantovat tloušťku všech povrchových ochranných vrstev. Proto jsou naše garance bez amortizace či skrytých podmínek až na 50 let,” doplňuje Jan Hála.

Věřte tomu, že investice do střešních krytin nikdy nebudete litovat, pokud se rozhodnete pro solidního prodejce nabízejícího kvalitní značku. Z nové střechy byste měli mít radost několikrát. Poprvé, když ji vidíte nainstalovanou, a podruhé po letech, když si uvědomíte, co všechno střecha zažila, a přitom vypadá stále stejně.

Více na www.ruukkistrechy.cz.