Peletová kamna představují kombinaci vysoké účinnosti a pohodlí. Bývají vybaveny šnekovým podavačem, díky němuž nemusíte do kamen přikládat, palivo se doplňuje automaticky. Zhruba jednou za týden nasypete pelety do zásobníku, na displeji nastavíte topný režim, tzn. zvolíte, kdy kamna budou v provozu, a kdy se naopak vypnou, a dál se už o nic nestaráte. Z peletových kamen neuniká do místnosti kouř ani prach, i popela je méně, a pokud si k nim nainstalujete GSM modul, budete je moci zapínat i na dálku.

Když peletová kamna na trhu před lety startovala, panovaly obavy, že se pelety časem stanou drahým nebo nedostatkovým artiklem. Opak se stal pravdou. Cena za kilogram kvalitních pelet se pohybuje okolo 6 Kč, dovezou vám je až domů, a jestliže s nimi hodláte vytápět menší novostavbu, za topnou sezonu jimi protopíte zhruba 20 tisíc Kč. Větší domy a stavby s vyšší tepelnou ztrátou si pochopitelně vyžádají větší spotřebu. Stejně tak by se v nich ale utratilo více za vytápění plynem, o elektřině nemluvě. Návratnost investice do peletových kamen bývá zhruba 6-8 let, pokud jste dosud topili plynem. Při přechodu z elektřiny jsou to pouhé 2-3 roky. Roční údržba kamen včetně čištění komínu by vás přitom neměla vyjít na více než 3000 korun.

Nutno dodat, že topení dřevem je stále nejlevnější, zvláště pokud máte možnost si ho těžit sami a nebojíte se drsné práce. Pelety vycházejí nejlépe z těch "komfortních" způsobů topení, navíc nemusíte čekat, až vyschnou. Zkrátka a dobře, je to bez práce.

Abychom to shrnuli, peletová kamna se vyplatí, pokud si je pořídíte s výměníkem a budete jimi vytápět celý dům. Pro občasné topení na chalupě nebo jako doplňkové vytápění obýváku budou pořád drahým luxusem. Při jejich pořízení také zvažte, zda si budete chtít občas zatopit i dřevem - v takovém případě budete muset investovat do kamen kombinovaných, které mají dvě oddělené spalovací komory. V kamnech výlučně peletových dřevem topit nemůžete.