I s poměrně novým plastovým oknem mohou být problémy, za které v mnoha případech nemůžou ani výrobci, ani řemeslníci, kteří vám okno instalovali. Okno možná drhne, někde jím profukuje, nebo se v zimě orosí. Náprava se dá často sjednat svépomocí, jde jen o to, kde ten zakopaný pes leží.

Orosená skla

Pokud na sklech zaznamenáte zvýšenou vlhkost, znamená to, že okenáři odvedli poctivou práci. Okno těsní na výbornou, a to byl přeci záměr. Pečlivě utěsněným oknem neuniká drahocenné teplo, ale zároveň se jím ani neodvádí nežádoucí vlhkost. U starých oken jste to nemuseli řešit, protože v nich vždycky byly nějaké ty malé škvírky, kudy vzduch přirozeně proudil tam a ven a vlhkost se sama regulovala. Máte-li nová okna a nebydlíte v pasivním domě, musíte pravidelně větrat. V zimě stačí několikrát denně jen na pět minut otevřít všechna okna, aby se vzduch vyměnil co nejrychleji a topení nepřišlo nazmar. Větrání je mimořádně důležité v místnostech se zvýšenou vlhkostí, jako je koupelna a kuchyně. Pozor také, pokud doma máte kamna na dřevo či uhlí nebo plynový sporák - otevřený oheň potřebuje k hoření kyslík, dbejte tedy na to, aby bylo čerstvého vzduchu v místnosti vždycky dostatek a nějaký zbyl i na vás.

Okno drhne

Důvodů drhnutí oken může být více. Křídlo může v některých místech výrazně dosedat na rám, což se u novostaveb stává vlivem "sedání" stavby, ale může to souviset i s roztažností materiálu. Plast je sice kvalitní materiál, ale během času přeci jen pracuje, zejména když je v létě vystaven jižnímu slunci. Okno bude potřeba seřídit - s tím by vám měl pomoci imbusový klíč dodaný výrobcem. Pokud si na to netroufáte sami, zavolejte servisního technika, počítejte ale s tím, že seřízení oken nemusí být uznáno jako předmět reklamace, i když jsou okna ještě v záruce.

Jestliže je na vině drhnutí opotřebované těsnění, bude potřeba ho promazat. Obecně se doporučuje těsnění promazávat aspoň jednou za rok, prodlouží se tak jeho životnost. Promazat by se měly i pohyblivé části kování, přičemž někteří výrobci na něm přímo označují body, kam se má olej kápnout. O vhodných přípravcích se poraďte s dodavatelem oken. Rozhodně nejsou vhodné prostředky obsahující pryskyřici a kyseliny, které by mohly narušit ochranu proti korozi.

Oknem profukuje

Záleží na tom, kudy přesně táhne. Pokud profukuje mezi křídlem a rámem, na vině bude nejspíš opět buď pohyb plastu, nebo vadné těsnění. Nepomůže-li seřízení oken, podíváme se na těsnění. Možná bude potřebovat opravit nebo rovnou vyměnit. Poškozené může být i kování, s jehož výměnou vám pomůžou technici.

Jestliže ale fouká mezi rámem a ostěním, nebo mezi sklem a křídlem, na vině je s největší pravděpodobností chybná montáž. Dožadujte se proto nápravy co nejdřív, než vyprší záruční lhůta.