Podlaha z masivního dřeva vás bude stát hodně peněz a je s ní hodně práce. Korek se oproti tomu jeví jako dobrá alternativa, pokud se chcete vyhnout umělým materiálům a zároveň odmítáte studené dlaždice. Sice ho jednou za čas také musíte přelakovat nebo naolejovat, ale jeho pokládka je poměrně snadná. Vybrat si můžete mezi korkovými dlaždicemi a korkovou plovoucí podlahou. Obě varianty jsou k dostání v různých tloušťkách a různých povrchových úpravách, přičemž platí, že silnější podlaha bude odolnější, i když bude dražší. Seženete i typ s ochrannou vinylovou fólií, která ale korku odebírá ryze přírodní povrch.

S korkem bude doma teplo

Mezi hlavní výhody korkové podlahy patří jeho dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Můžete na ní sedět, můžete po ní chodit bosýma nohama, korek je teplý a měkký. Korková podlaha se skvěle kombinuje s podlahovým vytápěním a dobře ji snášejí i alergici a astmatici. Ve srovnání s masivním dřevem je korek odolnější vůči vlhkosti a teplotním výkyvům, nevzniká riziko vzniku plísní. Díky své měkkosti a pružnosti je korková podlaha navíc šetrná k našim kloubům.

Pozor na domácí mazlíčky

Měkkost korku však může být zároveň i jeho nevýhodou - co je měkké, snadno se mechanicky poškodí. Přestože se korek pro svůj měkký, teplý a antialergenní povrch doporučuje do dětských pokojíků, nemusí vydržet všechny dětské hry a pády hraček. A pokud máte doma třeba kočku, která zatíná drápky do všeho, jenom ne do zakoupeného škrabadla, korkovou podlahu budete moci zakrátko odeslat do podlahového nebe.

Při pořízení korkové podlahy musíte rovněž počítat s tím, že její barva nevydrží věčnost. Korek se vlivem slunečního záření časem vyšisuje, takže na prosvětlených plochách může být světlejší než v temných koutech pod nábytkem. Tento problém zmírníte jen poctivou povrchovou úpravou a pravidelnou údržbou dle doporučení výrobce.