Řekněme dopředu, že budou. A rozhodně nemůžete vybírat firmu podle jejích cen na internetových stránkách, protože každá firma do zobrazených nákladů započítává či nezapočítává něco jiného. Lepší je dát na reference známých, kteří s někým už na klíč stavěli, a s vybranou firmou potom projednat všechny detaily včetně celkových konečných nákladů.

Sníte o vlastním domě?

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu.

Vezměme to od základové desky. Už ta sama o sobě může i nemusí být v ceně domu na klíč, jak ji uvádí nabídka. A přestože třeba do ceny zahrnuta je, není jisté, jestli se základy neprodraží například kvůli nerovnému terénu nebo spodní vodě, což by si vyžádalo zvláštní stavební úpravy. Stavitelé domů na klíč nemohou předvídat, na jakém pozemku budete stavět, takže cenu odvozují od teoretické verze: "rovinatá parcela a žádné zrady v geologickém složení půdy".

Další otázkou je projektová dokumentace, kterou potřebujete pro stavební úřad. U typových domů ji můžete mít v ceně už zahrnutou, není to ale samozřejmostí. Projektová dokumentace cenu domu klidně navýší o dalších 100 tisíc Kč. Počítat také musíte s extra výdaji za připojení k inženýrským sítím.

Změny v typovém projektu, které si vyžádají i zvýšené náklady, může způsobit i místní úřad. Je třeba si už dopředu zjistit, jaká jsou omezení pro stavbu v lokalitě vaší parcely, jak může být dům vysoký, jaký sklon a barvu by měla mít střecha atd.

V katalogu se nám typové domy na klíč ukazují jen zvenčí. Co můžeme čekat uvnitř? Opět záleží na konkrétní firmě. Často je to například tak, že sanita v koupelně do propagované ceny zahrnuta je, zatímco kuchyňskou linku musíte zaplatit zvlášť. Stavební firma vám obvykle předloží vzorníky standardního vybavení, s nímž se vejdete do avizovaného rozpočtu. Pokud chcete něco extra, připlatíte si. Stejné je to třeba s podlahami - obvykle máte na výběr mezi vinylovou podlahou a dlažbou, jestliže je však vaše představa odlišná, dodavatel o to zvedne cenu. To je nakonec logické.

A protože bydlení není jen o tom, postavit dům, myslet musíme i na pozemek jako celek. Něco bude stát jeho oplocení, možná budete potřebovat zpevnit příjezdovou cestu. Tyto všechny zvláštní náklady je nutné vzít v potaz, zvlášť když nedisponujete miliony na kontě a budete si brát hypotéku. Cena typového domu, jak je uvedena v katalogu, je skutečně jen čistě základní.