V minulosti se hodně diskutovaly toxické ftaláty, používané při výrobě plastu jako změkčovadla. Protože nikdo nestojí o toxickou podlahu a do problematiky zasáhly i orgány Evropské komise, výrobci dnes musejí používat jen zdravotně nezávadné chemikálie, respektive ty druhy chemikálií, u kterých nebyla prokázána zdravotní rizika. Renomované firmy na svých stránkách hrdě prezentují příslušné certifikáty a ujišťují o zdravotní nezávadnosti nabízených výrobků, což by mělo být asi první, na co se při výběru podlahové krytiny z PVC podíváte. Pořád platí, že dovoz z Číny zakázán není a pravidly EU se Čína řídit při výrobě nemusí.

Někomu ale ujištění evropských firem nestačí a plastům zkrátka nedůvěřuje. Proto na trh nastoupila přírodní alternativa plastových podlah, jejíž nejznámější podobou je přírodní linoleum neboli marmoleum. Tato podlahová krytina se vyrábí ze směsi lněného oleje, pryskyřic, vápence, dřevité moučky a přírodních pigmentů, neobsahuje ftaláty ani jiná chemická změkčovadla a má velmi nízké hodnoty emisí. Díky svým antibakteriálním a antialergickým vlastnostem se marmoleum doporučuje do dětských pokojů, do školek i nemocnic, využití ale může najít po celém bytě, včetně kuchyně.

Nevýhodou marmolea oproti klasickému linu je samozřejmě vyšší cena, která ještě stoupne s požadavkem kvality. Je třeba hledět na povrchovou úpravu - pokud ta není dostatečně kvalitní, může se stát, že na marmoleu uvidíte každou stopu po spadlém autíčku. Pozornost musíte věnovat i podkladu, který musí být zcela hladký, aby se marmoleum později nevyboulilo. Někomu připadá přírodní lino studené, což nepoznáte při ohmatání vzorku, ale až když ho máte doma natažené. Může jít ovšem o subjektivní pocit.

Přírodnímu linu na našem trhu konkuruje zejména ekologická podlaha Wineo® PURLINE, jejímž základem je organický polyuretan a řepkový olej. Materiál je plně recyklovatelný a v případě požáru z něj neunikají žádné toxické plyny. K údržbě podle výrobce stačí voda, chemické čisticí prostředky se ostatně ani nedoporučují. Co se týče vzorů, podlahy Wineo vás možná zaujmou více než marmoleum - nabízejí se v imitaci dřeva i kamene a nechybí ani kolekce s veselými dětskými obrázky.