Topné kabely se instalují například do okapů a svodů jako prevence proti zamrznutí a vzniku rampouchů. V nížinách stačí použít kabely s příkonem 40 W/m, v nadmořských výškách od 1000 m pak 60 W/m a více. K upevnění topného kabelu ve žlabu se používá žlabová příchytka, do svodu svodová příchytka s řetězem. Aby byl provoz vyhřívání okapů úsporný a nezávisel na manuálním zapínání a vypínání, je třeba systém opatřit termostatem, který kabely rozehřeje v reakci na teplotu vzduchu. Kabely můžete rozvést i sami, k připojení na regulaci a přívod napájení však musíte přizvat elektrikáře.

Topnými kabely se proti mrazu efektivně chrání také potrubí. Běžná izolace ještě sama o sobě nezaručuje, že potrubí nezamrzne a nepraskne, zatímco s topným kabelem jste v bezpečí, i když teploty klesnou na -40 °C. Topný kabel kromě toho může být i řešením ve chvíli, kdy už voda v potrubí zamrzla. Pro tuto situaci se vyrábí speciální automatické topné kabely s malým termostatem, který se umístí do kritické části zamrzajícího úseku. Kabel pak jen zapojíte do zásuvky. V případě potrubí z plastu se doporučuje dokoupit samolepicí hliníkovou pásku, jež lépe roznese teplo po celé délce potrubí.

Vytápět se dají i celé venkovní plochy: příjezdová cesta do garáže, venkovní schody do domu nebo i chodník. Protože se přitom musíte dostat pod dlažbu, jde o nákladnější investici, která bude většině lidí připadat zbytečná. Vyplatí se o ní zapřemýšlet, pokud potřebujete bezbariérový přístup k domu nebo máte s námrazou každoročně opravdu velké problémy a nechcete solit. Pro vytápění ploch se využívají topné rohože, které lze zabudovat pod jakýkoli typ dlažby, včetně zámkové dlažby a betonu. Princip je stejný jako u kabelů - termostat zaručí automatický provoz, a tím pádem i minimum nákladů na energii. Potom se už jenom díváte, jak vám mezi dlaždicemi uprostřed ledna raší tráva...