Samozřejmě záleží na našich potřebách a záměrech. Někdo požaduje vysoký neprůhledný plot, aby do zahrady nebylo vidět, jiný preferuje ostnatý drát nebo špičaté hranoly, aby plot nikdo nepřelézal. Pokud jde o plot, který dělí váš pozemek od sousedova, bude záležet také na vzájemné dohodě - nemůžete brát za samozřejmost, že se sousedům bude líbit ohraničení v podobě obřích různobarevných pastelek. Nicméně jestliže vám nic nebrání v tom, abyste si postavili plot podle svého gusta, můžete trochu zaexperimentovat.

Kutilové se mohou inspirovat na sociálních sítích typu Pinterest, kde se to nápady jen hemží. Ne všechno, co vypadá vtipně na obrázku, se bude hodit k vašemu pozemku, ale může to být nakonec i inspirace pro menší předěly jednotlivých částí zahrady.

Jestliže toužíte po něčem neobvyklém, a přitom formálním, bude nejlepší oslovit nějakého zručného kováře nebo řezbáře a nechat si plot zhotovit na zakázku. Sice přitom sáhnete hlouběji do kapsy, ale zato bude váš pozemek lemován doslova uměleckým dílem. Netradiční vyřezávané nebo kované ornamenty ohromí každého kolemjdoucího.

Existují i naprosto exkluzivní ploty, které jste možná ještě neviděli. Holandská společnost Lace Fence vyrábí pletivo s krajkovými vzory, jež mohou být zcela abstraktní, nebo představovat siluety motýlů či květin. Krajkové plotové panely se vyrábějí ručně z oceli a pozinkovaného drátu v různých barevných provedeních, na český trh se však dosud neprobojovaly, takže je seženete zatím jenom za hranicemi.