Protože se pojmy mobilní a modulový dům často zaměňují, ujasníme si nejprve, jaký je mezi nimi rozdíl. Jak už název napovídá, mobilní dům neboli mobilheim je schopen pohybu. Bude mít pojízdná kola a tažnou oj a může se v budoucnu přemístit na jiné místo, případně prodat k odvozu bez pozemku.

Modulový dům se může mobilnímu dost podobat, ale hýbat se nemůže. Usazuje se na základovou desku, závrtné šrouby nebo betonové patky. Modulové systémy mají tu výhodu, že se k základní jednotce dají v budoucnu jednoduše přistavovat další, a tak váš domek může "růst" s tím, jak rostou vaše finanční možnosti.

Tou nejrychlejší a nejlevnější variantu představují secondhandové mobilheimy dovezené ze zemí západní Evropy. Dají se sehnat doslova už od 100 tisíc Kč - v této cenové relaci k vám ovšem dorazí se sedací soupravou, která pamatuje NDR. Pokud je takový dům u prodejce na skladě, teoreticky vám ho můžou přivézt na pozemek hned druhý den, v praxi ale budete čekat měsíc na souhlas obecního úřadu, zda můžete takovou věc v dané lokalitě umístit. Stavební povolení samozřejmě nepotřebujete, ale souhlas je nutností.

Modulové systémy svou povahou více odpovídají požadavkům na permanentní bydlení a jejich výroba obvykle trvá tři měsíce od objednávky. Podmínkou je přístupnost pozemku pro jeřáb, který modul posadí na připravený základ. Jak mobilní, tak modulový dům lze upravit k celoročnímu užívání. Kromě připojení na inženýrské sítě musí splňovat tepelně-technické, požární a hygienické normy, což může původní cenu bydlení citelně navýšit. Když ale váš domek veškerým normám odpovídá, můžete ho zkolaudovat jako klasický dům a obec vám přiřadí číslo popisné. V opačném případě ho budete muset využívat jen jako letní chatu a k trvalému bydlišti se přihlásit jinde.

Ačkoli jsou mobilní a modulové domky vnímány jako buňky určené k rekreaci nebo k provizornímu bydlení, zatímco se vám staví "pořádný barák", na trhu dnes najdete i designové moduly v nízkoenergetickém standardu. Tomu samozřejmě odpovídá i jejich luxusní vybavení a vyšší cena.