Pokud jste někdy bydleli v pronájmu, kde jste si nemohli ohledně ohřívače teplé vody moc vybírat, možná se vám stávalo, že na někoho ze spolubydlících horká voda k osprchování večer nezbyla a musel čekat do rána. Časem už to vychytáte a nastavíte si časy, kdy se kdo bude sprchovat či koupat a kdy se bude mýt nádobí. Velikosti bojleru se zkrátka můžete přizpůsobit. Ale když si vybíráte bojler do vlastního domu či bytu, jeho kapacita se musí přizpůsobit vám.

Tip: Prohlédněte si elektrické ohřívače vody značky Mora. Kovové nádrže vyrobené z kvalitního plechu válcovaného za studena s ochranným smaltovým nátěrem zaručují vysokou odolnost a hospodárné využití energie s minimálními tepelnými ztrátami.

Obecně se uvádí, že jedna osoba průměrně spotřebuje 50 l horké vody denně. To ale ještě neznamená, že těchto 50 l vynásobíme počtem členů domácnosti a zjistíme ideální objem bojleru. Voda v zásobníku se obvykle ohřívá na 65 °C, tudíž ji při používání mixujeme s vodou studenou, jinak bychom se opařili. Smísením 50 l z bojleru o teplotě 65 °C získáme zhruba 78 l vody o snesitelné teplotě 45 °C. Ještě více užitné vody bychom získali, kdybychom na bojleru nastavili vyšší teplotu, to se ale nedoporučuje: jednak je to neekonomické, co se spotřeby energie týče, a jednak se tím zvyšuje riziko usazování vodního kamene v zásobníku.

Záleží také na vašich rodinných zvyklostech. Někdo preferuje krátkou sprchu po ránu, jiný se večer co večer nakládá do vany. Pokud máte doma malé děti, zřejmě jim ke koupání napouštíte jen trochu teplé vody, zatímco adolescent se klidně napařuje v plně napuštěné vaně dvě hodiny a horkou vodu si průběžně připouští. Významnou roli hraje i to, zda hodně vaříte a myjete nádobí ručně, nebo máte úspornou myčku.

A pak je tu samozřejmě samotný typ bojleru. Je třeba si zjistit, jak dlouho trvá, než se ohřeje nová várka vody. Například plyn ohřívá vodu rychleji než elektřina, zatímco akumulační bojler je v tomto ohledu "nejpomalejší".

Abychom to nějak shrnuli, čtyřčlenné rodině o dvou dospělých a dvou dětech by měl stačit bojler o kapacitě okolo 150 l, ale v případě, že jsou všichni zvyklí na večerní koupel, nejspíš budou potřebovat alespoň 200 l.