Na co se zaměřit při výběru dveří?

První volba se obvykle týká toho, zda vybrat klasické, nebo bezpečnostní dveře. U dveří do domu doporučujeme zaměřit se na zabezpečení jako na celek, řešit nejen dveře, ale i okna a bezpečnostní systém. Je potřeba zvážit, co by pro vás znamenalo případné vloupání, jak riziková je oblast, kde dům stojí, nebo jak k zabezpečení přistupuje pojišťovna, u které je objekt pojištěn.

Druhá část se týká samotných dveří. Pokud volba padne na bezpečnostní dveře, pak volíte bezpečnostní třídu (obvykle v rozmezí 2 až 4, přičemž platí, že čím vyšší číslo, tím vyšší zabezpečení). Poté se řeší rozměr, materiál, zvukotěsnost a požární odolnost. Vyplatí se věnovat pozornost taky příslušenství, jako jsou kukátko nebo bezpečnostní páka. S tím vším úzce souvisí finance, a případně flexibilita vašeho stanoveného rozpočtu.

Nakonec je potřeba vybrat prodejce nebo v případě bezpečnostních dveří výrobce a prodejce v jednom. V orientaci vám pomůžou recenze zákazníků, jak dlouho firma na trhu působí a vlastnictví certifikátů kvality.

Liší se vstupní dveře do domu od dveří do bytu?

Dveře do domu obvykle vyžadují vyšší odolnost vůči povětrnostním podmínkám, je tedy důležitý výběr materiálu. Také bezpečnostní požadavky na ně jsou vyšší, protože na případné vloupání má zloděj více klidu než například na chodbě společné pro více bytů v panelovém domě. Pro komfort a ekonomiku domácnosti je důležitá i tepelná izolace dveří do domu.

Co znamená pojem protipožární dveře a jak poznám, že dveře jsou protipožární?

Protipožární dveře jsou schopné po stanovenou dobu odolávat požáru, a ochránit tak majetek i osoby. To, zda jsou dveře protipožární, poznáte podle toho, že dostanete k jejich nákupu certifikát protipožární odolnosti. V případě, že jste například koupili dům a chcete znát kvalitu dveří, u kvalitních výrobců zjistíte firmu přímo na dveřích (např. v pantu nebo na krajní části dveří) a u nich si pak ověříte, jak protipožární odolnost na dveřích značí (např. firma Adlo vyráží parametry protipožární úpravy na horní pant).

Plastové vstupní dveře se mi nelíbí, jsou funkční a bezpečné dřevěné vchodové dveře?

Ano, resp. bezpečné a povětrnostním podmínkám odolné jsou dveře v designu dřeva. U kvalitního výrobce si totiž můžete vzhled povrchu vybrat libovolně.

Jak se měří šířka dveří?

Nejběžnějším rozměrem dveří je 80/197 či 90/197, kde první číslo značí šířku a druhé výšku dveří v centimetrech. Tzv. šířka ve falci se měří v užší části dveří a obvykle je o něco větší než označení dveří, tedy např. u dveří 80/197 bude šířka ve falci asi 82 cm. Pro výrobce však není problém vyrobit dveře na míru pro jakýkoliv rozměr. Specifické jsou dveře dvoukřídlé, které mají šířku větší, a proto sestávají ze dvou křídel. Je dobré vědět, že i dvoukřídlé dveře mohou být bezpečnostní, a to i v historických budovách.

Jak poznat pravé a levé dveře?

Stoupněte si čelem ke dveřím tak, abyste viděli panty a dveře se otevíraly směrem k vám. Máte-li panty na levé straně, jsou dveře levé, panty na pravé straně značí dveře pravé. Případně zkuste dveře otevřít – pokud za kliku berete levou rukou, jsou dveře levé, pokud po klice saháte pravou rukou, pak jsou pravé.

Mohou být bezpečnostní vstupní dveře osazeny do původních zárubní?

Záleží na kvalitě zárubně. Obecně platí, že aby dveře byly skutečně bezpečnostní, je k nim potřeba bezpečnostní zárubeň.

Jaká záruka platí na dveře a jejich příslušenství?

Pokud neuvádí výrobce jinak, platí zákonná záruční doba 24 měsíců. Např. u bezpečnostních dveří bývá navýšena záruční doba na vnitřní bezpečnostní mechanismus, u trezorového mechanismu je to až 17 let.

Kolik asi stojí vchodové dveře do domu?

Velice závisí na volbě prodejce, resp. výrobce. Ceny v hobby marketech začínají asi na 10 000 Kč, bezpečnostní dveře pak začínají asi na 25-30 000 Kč. Je zapotřebí si stanovit, co od vstupních dveří očekáváte a potřebujete.