S atypickým tvarem oken se setkáváme převážně u historických budov, kde vám památkáři nedovolí dělat razantní změny, často je však vidíme i na novostavbách. A vůbec nemusí jít o podnikatelské baroko. Zešikmená skleněná plocha může tvořit zajímavý architektonický prvek, který domu dodá originální vzhled a vnese světlo do všech koutů. Lomeným, obloukovým či zešikmeným oknům se často nevyhneme v podkroví, kde se okno musí přizpůsobit například tvaru vikýře.

Atypické tvary nepředstavují pro výrobce oken žádný problém, na zakázku vám zhotoví cokoli. Musíte však počítat s vyšší cenou, jelikož se do výroby zapojí více ruční práce. Když přijde na neobvykle tvarovaná okna, je nutné s výrobcem zkonzultovat způsob jejich otevírání, abyste nebyli později zklamáni, že některé skleněné výplně nejdou otevřít. Například malá kulatá okna lze vyrobit pouze jako fixní, teprve při větším průměru je lze vodorovně rozdělit a horní část zhotovit jako výklopnou.

Výrobou okna a jeho instalací to ovšem nekončí. Myslet musíme i na možnosti zastínění, což v případě klasických záclon a závěsů nebude takový problém, pokud se nejedná o okno střešní. Když ale chceme elegantní žaluzie, budou muset být opět vyrobeny na míru. Jedním z tvarově přizpůsobivých materiálů je tzv. plisé. Jde o látku, která se skládá do harmoniky a představuje něco mezi tradičními žaluziemi a roletou. V jednom okně přitom můžete mít nainstalované dvě vrstvy látek - jednu polopropustnou a druhou zatemňující, přičemž je můžete podle potřeby vytahovat a stahovat nezávisle na sobě.

Oblíbenou látkovou clonou jsou také vertikální žaluzie, které mohou sloužit obloukovým či šikmým oknům díky ohybnému nosníku. Vyrobit se dají až do délky 7 metrů, takže je uplatníte i v případě rozměrných prosklených ploch.

Vnější zastínění je záležitostí nejdražší, zato ale nejúčinnější. Máte-li atypická okna nadměrných rozměrů a chcete je zastínit zvnějška, zauvažovat můžete o slunolamech, které jsou schopné pokrýt plochy téměř jakýchkoliv velikostí a tvarů. Vyrábějí se v barvě přírodního hliníku, ale lze vybrat i ze vzorníku RAL.