Lepší a ekologičtější

V souladu s nařízením EU o emisích z roku 2014 (517/2014), které definuje, jak musí každé průmyslové odvětví přispět ke snížení globálního oteplování, musí být do roku 2025 GWP (Global Warming Potential = potenciál globálního oteplování) u jednosplitových systémů s méně než 3 kg fluorovaných skleníkových plynů nižší než 750 GWP. Společnost Panasonic již letos přešla na ekologické chladivo u všech klimatizací pro domácnosti (RAC) i u klimatizací pro komerční nasazení s výkonem do 14 kW.

R32 se již řadu let používá jako součást chladicích směsí R407C a R410A. Samotný R32 však nabízí řadu významných výhod oproti směsným chladivům. R32 má například mnohem nižší dopad na globální oteplování ve srovnání se svými předchůdci - jeho potenciál globálního oteplování (GWP) je výrazně nižší než v případě R410A. Po zvážení připravovaných právních předpisů, očekávaném snížení dostupnosti kondenzačních chladiv a dalšího úsilí o používání šetrných chladicích plynů GWP budou výrobky Panasonic s R32 více připraveny na změny vycházející z legislativy. Chladivo R32 je rovněž účinnější alternativou R410A s reálným zvýšením efektivity až o 10 %, což vede k významným úsporám energie.

Plochý a skladný

Elektrický ohřívač vody Okhe One (v typech 30-120) je určený k akumulačnímu ohřevu vody pomocí keramického topného tělesa. To ovládá termostat, na kterém lze plynule nastavit požadovanou teplotu (v rozsahu 5 °C až 74 °C), po jejímž dosažení se ohřev automaticky přeruší.

Nový bojler je uzpůsobený pro instalaci v místech, kam není možné umístit standardní bojler. Jeho hloubka totiž dosahuje pouhých 300 mm, a své využití tak nalezne v malé koupelně nebo kuchyni. Díky vysokému elektrickému krytí IP44 je možné ho umístit v blízkosti odběrných míst (např. u vany nebo v kuchyňské lince) a montovat ho lze přímo na stěnu, svisle, vodorovně nebo s univerzálním dražickým závěsem. Tato novinka navíc disponuje vylepšeným keramickým topným tělesem o výkonu 2 kW a polyuretanovou izolační pěnou s nadouvadly, které výrazně prodlužují její životnost a zaručují nízké tepelné ztráty a minimální provozní náklady. Nedílnou součástí bojleru Okhe One 30-120 je rovněž nový kapilární termoindikátor, antikorozní vrstva a unikátní koncept dvou nádob umožňující rychlý ohřev vody.

Větrání kdekoli

Decentrální rekuperační jednotky Zehnder ComfoAir 70 a Zehnder ComfoSpot 50 se hodí pro větrání bytů a při rekonstrukcích. Zajišťují přívod čerstvého vzduchu, zamezují tvorbě plísní. Instalují se snadno a rychle přímo na obvodovou zeď, nevyžadují potrubní rozvody. Nyní jsou nově k dispozici rovněž s integrovanými senzory pro měření vlhkosti, CO2 a kvality vzduchu (VOC) v místnosti. Nové senzory automaticky řídí výměnu vzduchu podle potřeby, čímž je zajištěna ještě vyšší energetická účinnost a komfortnější obsluha, stejně jako příjemné vnitřní klima. K těmto rekuperačním jednotkám je rovněž k dispozici také externí ovládací panel, umožňující jejich dálkové ovládání.

Největší retro

Design ve stylu retro se dostává stále více do popředí a tento trend respektuje i nová řada radiátorů Viadrus Dafne.

Radiátory z produktové řady Dafne mají bohatý reliéfní dekor na jednotlivých článcích, jejich povrchová úprava může být vyvedena v širokém portfoliu barev a díky snadnému sestavení není problém variabilně měnit výši výkonu přidáním či odebráním jednotlivých článků.

Výhodou litinových radiátorů je také to, že se dají připojit na jakoukoliv připojovací ocelovou trubku, jsou vysoce variabilní. Jsou kompatibilní také s kondenzačními kotli a je možné je používat jak se samotížným, tak s nuceným oběhem otopné vody. Životnost zařízení je padesát až šedesát let, takže bez problémů vydrží sloužit i po několik generací. Tomu také odpovídá délka záruky 20 let na soupravy sestavené přímo ve výrobě.

Kvalitní litinové radiátory jsou alternativou k levným plechovým výrobkům, které se používají kvůli nižší ceně. Oproti nim však litinové provedení nabídne mnohem lepší vlastnosti z pohledu používání, údržby i trvanlivosti. Výrobek z litiny má mnohem větší odolnost vůči vlhku. Uživatelé se nemusí bát, že by radiátor začal rezivět, což bývá problémem právě u plechových radiátorů.

S mobilem na termostat

Divize Building Technologies společnosti Siemens uvedla na trh nový chytrý termostat pro řízení vytápění. Uvedení do provozu chytrého termostatu RDS110 zabere pouhých pár minut a lze jej ovládat prostřednictvím aplikace z mobilního telefonu.

Termostat s integrovanými senzory teploty v místnosti, kvality vzduchu, vlhkosti a přítomnosti osob lze kombinovat s externími čidly vnější teploty, nebo s okenními spínači. Na dotykové obrazovce se zobrazují pouze základní informace, což usnadňuje obsluhu. Symbol zeleného lístku signalizuje, že vytápění pracuje na nejvyšší možné úrovni energetické účinnosti. Termostat je vybaven senzorem přítomnosti osob a automaticky se zapne na komfortní úroveň, jakmile detekuje, že v místnosti jsou přítomny nějaké osoby. Týdenní časové programy pro vytápění a užitkovou teplou vodu lze snadno upravovat v mobilní aplikaci. Díky řadě ovládacích funkcí v aplikaci i na dotykové obrazovce, intuitivní obsluze a čidlu pro sledování kvality vzduchu v místnosti vytváří chytrý termostat perfektní prostředí na základě požadavků uživatelů dané místnosti.

Chytrý termostat je vybaven učebním algoritmem, který určí tu nejlepší strategii vytápění pro dosažení požadované úrovně komfortu při maximální energetické účinnosti. Termostat si zvolí optimální čas zahájení vytápění dle údajů ze senzoru. Přes den termostat upraví strategii vytápění dle dané místnosti a použitého vytápěcího zařízení, čímž výrazně přispěje k nižší spotřebě energie a snížení nákladů na energii.