Sibiřský modřín

Na dolní cenové hranici trvanlivějšího materiálu pro stavbu teras najdeme sibiřský modřín, jenž se vyznačuje bělavou až nažloutlou barvou a hustými letokruhy. Díky zvýšenému obsahu pryskyřice je odolný vůči povětrnostním vlivům i proti hnilobě a škůdcům, povrchová úprava proto není nezbytná, pokud vám nevadí, že dřevo časem získá šedivou patinu. Jedinou nevýhodou je, že pryskyřice může v létě vlivem vysokých teplot vytékat.

Akát

Poněkud opomíjenou surovinou je akátové dřevo, které je sice o něco dražší než modřín, ale stále je dostupnější než dřeviny dovezené z exotických oblastí. Přitom se jim vyrovná svou tvrdostí a kvalitou. Terasy z akátu mohou vydržet bez zvláštní údržby až 40 let a neodplavuje se z nich barva, což se může stávat u některých exotických dřevin. Akátové dřevo je natolik odolné, že ho můžete bez obav umístit i okolo bazénu. Potěší i svou světle žlutou barvou a hezkou kresbou.

Thermowood

Tepelně modifikovaná borovice je o dost dražší než "obyčejná" borovice, nicméně pořád ji můžete pořídit pod úrovní 1000 Kč za m² a těšit se z kvalitního bezúdržbového materiálu. Dřevo se vlivem vysokých teplot jakoby "umrtví" a stává se nezajímavým pro škůdce i plísně. Získá se tak materiál s vysokou životností a bez potřeby dalších úprav.

Kompozitní dřevo

Kompozitní dřevo není tak úplně dřevo, jde o výrobek složený z dřevěné moučky a polymerů. Zavedené firmy dneska dbají na to, aby použité příměsi byly zdravotně nezávadné a výsledný výrobek netoxický, nejnovějších kompozitních materiálů se proto nemusíme bát. K výčtu výhod můžeme kromě odolnosti a barevné stálosti přidat i snadnou instalaci a možnost rozšíření o další příslušenství, jako například protiskluzové profily nebo LED svítidla. Jedinou nevýhodou je, že nejde o dřevo přírodní, což poznáte na omak.