Původní a nejjednodušší způsob zastínění střešních oken spočíval v upevnění dvou tyčí na horní a dolní stranu okna, ke kterým se přichytila dekorační látka. Šlo vlastně o klasickou záclonu či závěs, jen s tím rozdílem, že látka byla uchycena i pod oknem, a kopírovala tak šikminu. Nikdo neříká, že si takové závěsy nemůžete vyrobit i dnes, zvlášť když jste nedávno dokončili stavbu domu a bojujete s každou korunou. Šikovné ruce a vkusný výběr látky dokážou divy.

K levnějším řešením patří také látkové rolety, které využívají postranních vodicích lišt a dají se ovládat tahem za spodní profil, případně i tyčí nebo motorkem - to je pohodlné hlavně v případě, že jsou okna umístěna vysoko a špatně se k nim dostáváte. Rozlišují se rolety zastiňovací a zatemňující; před výběrem tkaniny si tedy musíte rozmyslet, zda chcete podkroví jen chránit před přímým sluncem, nebo upřednostníte zatemnění pro odpolední odpočinek.

Klasikou jsou žaluzie, jejichž výhodou je možnost regulace množství a směru dopadajícího světla. Výrobci střešních oken vám je mohou dodat už přímo s okny, ušetří se tím problémy s měřením a náklady na dodatečnou instalaci.

Potom je tady velice módní plisé, což je, zjednodušeně řečeno, skládaná látka zabudovaná do hliníkového profilu, která se může přizpůsobit jakémukoli tvaru okna. Novější modely lze stahovat a vytahovat z dolní i horní strany, přičemž se na stejném okně dají použít dvě látky najednou, jedna zastiňující a druhá zatemňující. Plisé tedy nabízí flexibilní způsob zastínění a na rozdíl od žaluzií skýtá větší výběr barev a dekorů.

Nejúčinnějším zastíněním je ovšem zastínění zvenčí, protože je tím chráněno i samotné sklo, nejen interiér. Tady se už ale pohybujeme ve vyšších cenových relacích, protože zastiňující materiál i profil musí odolat nepřízni počasí. Na dolní cenové hranici vnějšího zastínění stojí venkovní markýzy a venkovní rolety, dneska už běžně poháněné elektřinou nebo solárními panely.