1. Lokalita a její budoucnost

Někdo touží po klidu na polosamotě, jiný v místě bydliště vyžaduje plnou občanskou vybavenost a dobré spojení do města. To vše vidíte na první pohled, ale nezapomeňte, že za několik let může být všechno jinak. Některé obce se rychle rozvíjejí, jiné téměř vymírají. Zjistěte si proto na úřadě, jaké má obec plány s oblastí, kde chcete stavět. Neplánuje se zde nový supermarket, jehož parkoviště bude sahat až k vašemu pozemku? Pro někoho to bude znít jako výhoda, pro jiného jako katastrofa.

2. Práva a omezení

Ověřte si, zda pozemek není zatížen právy třetích osob a zda neleží v ochranném pásmu, to znamená v těsné blízkosti železnice, vedení vysokého napětí nebo lesa. Z toho by vyplývala omezení při stavbě. Na úřadě se také dopředu informujte, jestli se vás nebudou týkat lokální pravidla určující vzhled a výšku domu. Někde se musíte těmto parametrům přizpůsobit, aby všechny domy v lokalitě vypadaly stejnorodě.

3. Podloží

Geologický a radonový průzkum si necháte vypracovat až před stavbou, ale už před koupí pozemku si můžete aspoň zhruba udělat představu, jaký typ zeminy se v oblasti vyskytuje. Jílovité a skalnaté oblasti prodraží stavbu základů. Spodní vodu můžete očekávat v blízkosti řek, nehledě na to, že tu může být i riziko záplav. Podobné informace vám určitě sdělí starousedlíci i sousedé, kteří tu nedávno stavěli.

4. Sousedé

Když jsme už u těch sousedů, nezapomeňte odhodit ostych a prohoďte pár slov s každým z nich. Trochu si je proklepněte, protože je možné, že od nich později budete potřebovat souhlas ke stavbě. A pak vedle nich budete žít desítky let...

5. Tvar a poloha pozemku

Pozemky se hodně liší velikostí i tvarem, a pokud jste si už na papírek načrtli půdorys ideálního domu, možná ho budete muset celý předělat. Úzké pozemky ve tvaru nudle vyžadují víc kreativity při projektování, parcely ve svahu zase vyšší výdaje při zemních pracích. Důležitá je také orientace vůči světovým stranám, a to zejména v případě, že se chystáte stavět pasivní nebo nulový dům.

6. Inženýrské sítě

Samotná přítomnost sítí na pozemku ještě nic neznamená, je třeba si ověřit u jejich správců, zda na vás mají kapacitu a budou ochotni vás připojit. Nemůžete si ani říct, že vodu vyřešíte vlastní studnou, protože kopání studny předcházejí velké obstrukce a nemusejí vám ji povolit.

7. Opakovaná návštěva

Pozemek byste měli před koupí navštívit několikrát, a to v různou dobu. Zajeďte tam ve všední den, projeďte se okolo v noci, udělejte si sem výlet o víkendu. Jen tak zjistíte, jestli to tu "žije", nebo jestli to tu žije možná až moc. Budete se tu cítit jako doma? Nebo si tu připadáte jako mimozemšťané? Vnitřní instinkt také hodně napoví.