Zastřešení pergoly se proto stalo běžnou záležitostí. Střešní krytina musí být lehká, aby ji konstrukce unesla. Pokud chcete střechu pergoly sladit se střechou domu a položit na ni pálené nebo betonové tašky, konstrukce se bude muset zvolené krytině přizpůsobit. Jestliže pergolu zastřešujete dodatečně, vybírat budete automaticky z lehčích materiálů. Tyto se používají nejčastěji:

Polykarbonát

Polykarbonát se stal velmi oblíbeným materiálem pro své tepelně-izolační vlastnosti a snadnou opracovatelnost. Přestože je lehký, překvapí vás svou pevností - vydrží i velké kroupy. Polykarbonátové desky se snadno instalují a seženete je v různých profilech a stupních průsvitnosti. Jako nevýhoda se může jevit vyšší tepelná roztažitelnost a nižší odolnost vůči poškrábání a působení chemikálií.

Sklolaminát

Sklolaminátové desky patří k levnějším, ale přitom velice efektivním způsobům zastřešení. Jsou vyrobeny z polyesterové pryskyřice a skelných vláken a chlubí se vysokou odolností proti rozmarům počasí. Přitom propouštějí přirozenější světlo než polykarbonát.

Tvrzené sklo

Zastřešení z tvrzeného skla poskytuje čistý, minimalistický vzhled a chrání posezení před deštěm, aniž by omezovalo průchod světla. Jde o luxusnější a finančně náročnější variantu, která ale nevyhovuje každému. U všech typů čiré střešní krytiny totiž může docházet v parných dnech k přehřívání, což nás nakonec donutí k vynaložení dalších prostředků na zastínění.

Plachta

Kdo nehodlá pod pergolou sedět v dešti a jde mu spíš o zastínění než ochranu před srážkami, možná si vystačí s textilem. Posuvné a rolovací střechy pro pergoly fungují na jednoduchém mechanismu a mohou být vyrobeny i z nepromokavých PVC materiálů.

Mezi lehké, a přitom dostatečně odolné krytiny, které nepropustí světlo ani vodu, se řadí asfaltový šindel. Z přírodnějších způsobů zastínění se pak nabízí rákos nebo bambus, u nichž však musíte počítat s nedostatečnou ochranou proti dešti.