Jestliže milujete vzhled a vůni dřeva a toužíte po domku v přírodním duchu, nejspíš zauvažujete o dřevěných palubkách. V tom případě budete vybírat především mezi smrkem a sibiřským modřínem, přestože se nabízejí i dřeva exotická, u nich je však problém vyšší pořizovací cena a často i dostupnost. Sibiřský modřín je tvrdší a odolnější než smrk, dokonce ho ani nemusíte povrchově upravovat, pokud vám tedy nevadí, že časem získá stříbrnou patinu a jeho vzhled bude nerovnoměrný, v závislosti na světové straně. Smrkové dřevo naopak údržbu potřebuje a nátěry je nutné časem opakovat.

Zajímavou variantou je Thermowood, tedy dřevo, které prošlo tepelnou úpravou, a díky tomu neobsahuje pryskyřice ani živiny, které by přitahovaly škůdce. Termodřevo se chlubí tvarovou stálostí a dlouhou životností, vypadá i dobře na pohled - upoutá tmavším, karamelovým zbarvením. K jeho výrobě se používá většinou borovice, ale seženete i termodřevo z jasanů a topolů.

Ani tepelně upravené dřevo však není zcela bezúdržbové, pokud vám jde o stálost barvy. Působením UV záření a povětrnostních podmínek může povrch získat patinu a mohou se na něm objevovat drobné prasklinky. Tomuto procesu zabráníte podobně jako v případě "obyčejného" dřeva vhodným nátěrem.

Pokud hledáte bezúdržbovou fasádu, která si v průběhu času zachová vzhled a barvu i bez ochranných nátěrů, nebudete se poohlížet po pravém dřevu, ale po jeho imitacích. Nabízejí se palubky z recyklovaného plastu, ale i z hliníku, který má pověst nezničitelného materiálu a nebude se ve vedrech tak roztahovat jako plast. V imitaci dřeva se vyrábějí také cementotřískové desky, jež představují pro opláštění dřevostavby ekonomické a jednoduché řešení. Hojně se využívají ve Spojených státech a jejich obliba stoupá i u nás.