Proč vlastně chceme, aby dřevostavba napodobovala klasický zděný dům? Neruší se tím její celkový smysl? Určitě neruší. Hlavním důvodem, proč se dnes člověk rozhoduje pro dřevostavbu, není romantický vzhled dřevěné lesní boudy, ale vnitřní konstrukce, která je zbudována suchou cestou, ekologicky a poměrně rychle. Kromě toho máte lokality, kde vám dřevěný vzhled domu ani nepovolí.

Když jsme se tedy rozhodli, že naše dřevostavba bude vypadat jako zděný dům, zbývá nám vyřešit, jak to uděláme. Důležité je, abychom už dopředu věděli, jaký vzhled upřednostníme, protože se tomu bude muset přizpůsobit celá konstrukce. Pokud se vám například líbí nápad obložit část domu kamenem, konstrukce bude muset být mnohem silnější, než jak se u dřevostavby běžně projektuje.

Nejjednodušším způsobem, jak dřevostavbě dodat omítnutý vzhled, je zvolit bezkontaktní, provětrávanou fasádu a pro obklad použít cementotřískové desky v dekoru omítky. Cementotřískové desky se nabízejí v mnoha barvách i dekorech, které se dají různě kombinovat. Můžete mít tak část fasády v imitaci dřeva či kamene, část bude vypadat jako omítnutá.

Na dřevostavbách ovšem vídáme i opravdovou omítku, nejen její imitaci. Přímo na stěnách z OSB desek by však nedržela. OSB desky se proto nejprve obloží izolací, na ni se aplikuje tmel a armovací síť a teprve potom se omítá. Spíše než štuk se přitom volí tenkovrstvá probarvená omítka, a to ve světlých barvách - tmavší tóny by mohly vést k přehřívání stěn.