Zelená střecha má na rodinném domě řadu nesporných výhod, o kterých jsme se rozepisovali už dříve. Předpokladem je však určitá nosnost střešní konstrukce a pečlivé provedení, přičemž se nesmí nic zanedbat a na ničem se nemůže šetřit. Skladbu střešní zahrady tvoří typicky parozábrana, tepelná izolace, geotextilie, hydroizolace, separační, drenážní a filtrační vrstva, na kterou teprve přijde zemina. Bez projektanta se neobejdete a celou realizaci raději svěřte odborné firmě, která vám nakonec může i poradit ohledně dotací z veřejného fondu.

Malá zahrádka se dá ovšem vytvořit na jakékoli vyvýšené ploše, kterou na zahrádce máme. K méně náročným realizacím patří zelené střechy altánů a jiných zahradních přístřešků, místo k zeleni poskytne i plochá střecha garáže. Svépomocí pak můžete vysadit zeleň na ptačím krmítku nebo psí boudě - tyto ministavbičky nabízejí skvělou příležitost k experimentům. Inspirujte se v naší galerii:

Které rostliny se hodí na střechu

Na střeše může růst teoreticky cokoli, co má mělké kořeny a čemu nevadí přímé slunce. Pro většinu takových trvalek a menších dřevin ale potřebujeme silnou vrstvu substrátu a hodně odolnou střešní konstrukci, která tu tíhu unese. Kromě toho budeme muset myslet i na závlahu. V tomto případě hovoříme o tzv. zelené střeše intenzivní. Jestliže nám na střeše stačí nenáročné sukulenty typu netřesky a rozchodníky, zvolíme variantu extenzivní, která nepředstavuje tak velkou zátěž a nebudeme se o ni muset téměř starat.