Rohová okna opravdu zvyšují efekt domu, sám mám na svém domě čtyři taková. V projektech se obvykle setkávám s řešením pomocí ocelových sloupků situovaných do vnitřního rohu okenního spoje, který se pak opláští. Méně vhodným řešením je dle mého názoru umístění sloupků před zdivo do vnitřního prostoru, přesto někteří architekti i toto řešení volí. Neznám kompletní statický návrh Vašeho domu, ale pokud chcete řešení bez rohového sloupku, je nejvýhodnější zvolit k cihelnému systému pro svislé konstrukce monolitický strop, se kterým se dá poměrně dobře staticky pracovat v rámci vyztužení a ve spojení s monolitickým rohovým překladem je obvykle řešitelné.

Pokud ani toto řešení vzhledem k velikosti otvorů nevyhoví, je možno ještě použít tzv. nadvlak nad okny neboli pomoci si monolitickou konstrukcí i jako součást svislého zdiva v patře. Toto řešení obvykle vyhovuje i pro Vámi zmíněné větší otvory. Jakýkoliv skládaný strop považuji pro toto řešení za nevhodný, vytvářet složité ocelové konstrukce může vyjít i velmi draze a přináší složité řešení tepelných mostů v detailech.

Pokud se týká spojení dvou prvků skel bez rámu, pouze ve skle, je to možné, i když asi ne s takovým efektem, který je možno vidět u moře v teplých krajinách. Řešením je tupý spoj s utěsněním a přepáskováním, zrovna nedávno jsme takový prvek s jednou firmou řešili a osadili. Ale doporučuji toto řešení projednat s konkrétním výrobcem hlavně ve spojitosti s vhodným výběrem materiálu pro vnější výplně.

Odpovídal Ing. Roman Brabec, stavební inženýr s dlouholetou praxí. V současné době působí jako nezávislý odborník v oblasti stavebnictví se zaměřením na oceňování staveb.

Pokud máte další dotazy, můžete je psát na mail redakce@dumazahrada.cz redakce@dumazahrada.cz

VÍCE DOTAZŮ A ODPOVĚDÍ NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.