Možnosti využití gabionů vycházejí z jejich vlastností - klece plné kamení jsou těžké, a tím pádem i pevné a odolné. Navíc se nemusejí nijak udržovat, jejich životnost závisí na kvalitě použitého drátu. Kámen sám o sobě je věčný. Gabiony proto nacházejí praktické využití jako opora svahů, a to třeba i v malých zahradách. Dobře slouží také coby oplocení pozemku, někdy v kombinaci s dřevem nebo kovem.

Kdo v gabionech nespatřuje jen praktický význam, ale také estetickou hodnotu, postaví si z nich okrasnou zídku, opěrné sloupy pro pergolu nebo třeba rovnou celý přístřešek. Podívejte se do galerie, jakými různými způsoby se dají gabiony využít:

Z gabionů se dá vyrobit stabilní nábytek určený k venkovnímu posezení. Není těžké ho zhotovit svépomocí, jen musíte dát pozor, aby z něj nikde nevyčnívala ostrá zakončení drátů, o které by se mohl někdo poranit. Pokud do drátěné klece nasypete kromě kamení také zahradní zeminu, můžete z něj vytvořit originální květináč nebo zídku osázenou vegetací.

Pomaloučku a polehoučku se gabiony dostávají dokonce i do interiérů. Mohou zde fungovat jako dělicí stěna nebo obklad. V panelákovém bytě takové řešení asi nebude vhodné už z hlediska váhy, ale v moderně pojatém rodinném domku to vůbec nemusí vypadat špatně.

Někteří architekti jdou ještě dál a gabiony používají k výstavbě celých zdí navrhovaných domů. Tyto projekty jsou zatím spíš ojedinělé a najdete je výhradně v cizině; jejich autoři je většinou propagují jako levnější alternativu ke klasicky stavěným cihlovým domům v oblastech, kde se nacházejí kamenolomy a kámen je tu snadno dostupným materiálem.