Pokud otvor pro schody teprve připravujete, měli byste nejprve znát standardní velikosti poklopů na trhu. Nejběžněji je lze sehnat v rozměrech 120, 130 nebo 140x70 cm, k dostání jsou i menší, třeba 112x60 cm, záleží na výrobci. Určitě se vyplatí si dřív vyhlédnout dodavatele a zjistit si, v jakých rozměrech víka nabízí, a potom teprve podniknout stavební úpravy. Výroba na míru by se dost prodražila.

Půdní schody se objednávají také s ohledem na světlou výšku místnosti a úhlopříčku, do které se roztáhnou. Většinou je lze nastavit do délky 280 cm.

U stropu nás zajímá kromě výšky také jeho tloušťka. Silnější stropy, ve kterých je umístěna například foukaná izolace, budou vyžadovat schody s vyšším rámem.

V případě zaizolovaného stropu je také nutné myslet na to, že izolaci bude potřebovat i víko, aby se v tomto místě nevytvářely tepelné mosty. Na trhu dnes už seženete půdní schody vhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy, u nichž jsou zaručeny dokonalé těsnicí a izolační vlastnosti. Pokud jste strop izolovali dodatečně a nechce se vám měnit stávající víko, můžete se porozhlédnout po tepelně izolačním krytu, který se nasadí na rám schodů. Kutilové tento problém ovšem řeší mnohem levněji - zhotoví si vlastní kryt z krabice oblepené polystyrenem. Údajně to také funguje.

Zda budou půdní schody dřevěné, nebo kovové, je v podstatě jedno, záleží na tom, který materiál je vám příjemnější. Dřevo je lehčí, ale je třeba ho udržovat a chránit před vlhkostí, ocel je pevná a nesesychá, ale je těžší, vede teplo a ve vlhku může rezavět. Nemůžete-li se rozhodnout, zvolte kombinaci obou materiálů.