Prvním z nich je slaměný dům v Dobřejovicích u Prahy, který jeho majitel Jan Chvátal postavil vlastníma rukama. Dřel na něm tři roky, ale výsledek stojí za to. Pokud si pod souslovím "dům postavený ze slámy, hlíny a dřeva" představíte nějakou hobití noru, fotogalerie vás hodně překvapí.

Energeticky pasivní slaměný dům téměř nezatěžuje své okolí. Obyvatelé spotřebují minimum energie díky kvalitnímu zateplení, solárnímu zasklení jižní stěny a fotovoltaické elektrárně. Ta za rok vyrobí 5,5 MWh elektrické energie. To stačí na provoz elektrospotřebičů i na většinu vytápění. Dešťovou vodu ze střechy využívají Chvátalovi pro splachování na toaletách a při zalévání zahrady. Ročně tak ušetří více než 40 % pitné vody. Voda ze střechy nad částí terasy taky napájí malé zahradní jezírko.

„Nakonec jsme si dopřáli i trochu luxusu a do domu zabudovali saunu,“ usmívá se Jan Chvátal, který ve volném čase podporuje stovky zájemců o stavění z přírodních materiálů.

Porotce ekologické soutěže E.ON Energy Globe zaujala také energeticky úsporná ordinace, kterou navrhli architekti Jan Brotánek a Jan Karel z Rožmitálu pod Třemšínem. Zadavatelem projektu byl praktický a plicní lékař Jan Brodníček, jenž se snaží provádět většinu vyšetření u sebe v ordinaci, aby nemusel pacienty posílat do vzdálených nemocnic. Potřeboval proto pořádné zařízení, které mu práci zefektivní i zpříjemní.

Zděná stavba je z vápencopískovcových cihel, základem je betonová deska na drti z pěnového skla. Budovu zastřešuje plochá vegetační střecha. Ordinace je vybavena větracím systémem s rekuperací tepla a dosahuje třídy A energetické náročnosti. Energetický provoz celé ordinace nepřevýší 1 500 korun měsíčně.

„Abychom respektovali požadavky, funguje nová ordinace na principu okruhu. Pacient přijde na recepci k sestře, a ta se ho v diskrétní zóně vyptá na první informace. Pak jde do čekárny, odkud se vydá ke druhé sestře na odběry a případné základní vyšetření. Část pacientů pak směřuje dál k lékaři, od kterého odchází jinou cestou, ale taky přes recepci,“ vysvětlil architekt Brotánek, podle něhož se teď na ordinaci jezdí dívat lékaři z širšího okolí.

O vítězi soutěže E.ON Energy Globe rozhodne veřejnost v online hlasování, které probíhá na stránkách www.energyglobe.cz do 30. září 2018.