Komu se líbí útulný vzhled dřeva, zvolí zárubně obložkové, které se dají sehnat v mnoha různých dekorech, takže se snadno sladí se vzhledem vybraných dveří. Komu se do interiéru hodí kovové prvky, může popřemýšlet nad hliníkovou konstrukcí, jež umožňuje volbu atypických rozměrů zárubně a na rozdíl od obyčejné oceli přežije všechno, včetně umístění ve vlhkém prostoru koupelny či sauny.

Horečnaté slaďování zárubní a dveří vedlo k šalamounskému řešení, kdy se zárubeň prostě skryje a vůbec není vidět. Dveře pak mohou mít doslova jakýkoli design a nic okolo ho nebude narušovat. Dokonce tak můžete vytvořit efekt dveří tajných - to když je například překryjete stejnou tapetou jako stěnu a na první pohled je ani neuvidíte.

Princip skrytých zárubní je jednoduchý: ocelový či hliníkový profil se během stavby instaluje do stěny či sádrokartonové příčky a při dokončovacích pracích se přetáhne omítkou či obkladem až k hraně, takže profil není téměř vidět. Na zdi jsou znatelné jen přesné drážky, kam se vmontují závěsy a těsnění pro instalaci dveří.

Efekt skrytých zárubní lze použít jak u klasických otočných dveří se skrytými panty, tak u posuvných dveřních systémů, kdy dveře zajíždějí do pouzdra ve stěně. Při realizaci skrytých zárubní je nutné vytvořit horní překlad, protože jejich konstrukce nepředstavují nosné stavební prvky.

Výhody skrytých zárubní:

  • zvýrazňují design dveří
  • vytvářejí dojem čistých linií, žádaných v minimalistickém interiéru
  • dají se vyrobit v atypických rozměrech
  • jsou vhodné pro jakékoli typy příček