Trendy v designu dveří jsou rozmanité. Můžete mít dveře, které barevně splynou se stěnou, a díky skrytým zárubním je téměř nevidíte. Anebo je naopak necháte se stěnou kontrastovat, aby vynikly jako jeden z dominantních prvků místnosti. V minimalistických interiérech, kde převažují neutrální tóny bílé a šedé, si klidně můžete dovolit dveře kontrastní výrazné barvy. Ve stejné barvě pak pořizujte doplňky jako polštáře či lampu.

Dveře netradičních barev se uplatní také v interiérech laděných do venkovského stylu, kde se barevná různorodost více toleruje, dům je díky ní "veselejší" a útulnější. Zde budeme volit spíš tlumené tóny, pastelové barvy by tu působily rušivě. A protože rekonstrukce chalupy už spolkla statisíce a nemůžete investovat do nových dveří za x tisíc, zkuste vzít ty staré a dodat jim nový lesk vlastnoručně:

  • Lépe se vám bude pracovat, když dveře vysadíte z pantů a položíte si je do vodorovné polohy. Dřevo zbavte nečistot, případné rýhy vyplňte tmelem.
  • Původní nátěr odstraňte smirkovým papírem o zrnitosti 120 - 150. Zarovnejte nerovnosti povrchu a dřevo opět očistěte. Dřevo musí být suché, než začnete natírat.
  • Místa, která natírat nechcete (zámek apod.), zakryjte lepicí páskou. Připravte si barvu, menší štětec na spáry a větší štětec či váleček na větší plochy. Pracujte v rukavicích.
  • Menším štětcem nejprve natřete hůře dostupná místa a teprve potom se věnujte celé ploše. Nakonec natřete okraje dveří.
  • Vždy se řiďte instrukcemi na obalu barvy, co se týče postupu použití i budoucí údržby.