Proč je lehký beton lehký?

Lehký beton je betonová směs, v níž je běžné plnivo nahrazeno lehkým keramickým kamenivem. Právě díky keramickému kamenivu (keramzitu) získává výše uvedené výhody. Správný poměr přísad zajišťuje zmiňovanou dlouhou životnost a vysokou pevnost, jež je srovnatelná s běžným betonem. Lehký beton se navíc ještě velmi snadno opracovává a je recyklovatelný. Vzhledem k nízké hmotnosti se také snadněji přesouvá na stavbě.

Kde můžete lehký beton využít?

Lehký beton je ideálním materiálem pro realizace podlah. Můžete ho ale využít kdekoliv, kde by bylo potřeba použít běžný beton, ale není to možné vzhledem k jeho vysoké hmotnosti či špatným tepelně-izolačním vlastnostem. Právě spojení nízké objemové hmotnosti a vynikajících tepelně izolačních vlastností přináší lehkému betonu široké možnosti uplatnění:

  • rekonstrukce vyrovnávacích vrstev podlah,
  • realizace podkladních vrstev podlah s podlahovým vytápěním,
  • ochrana inženýrských sítí,
  • izolační vrstvy,
  • finální vrstva na lehké výplňové a vyrovnávací vrstvy,
  • betonáž nastavitelných desek

Lehký beton jednoduše - stačí přidat vodu

Hotová směs pro přípravu lehkého betonu se jmenuje Liapor Mix. Jedná se o suchou betonovou směs cementu s keramickým kamenivem Liapor, kterou v určeném poměru stačí rozmíchat s vodou. Liapor Mix lze nanášet na všechny zpevněné povrchy kromě dřevěných konstrukcí.

Liapor Mix je k dostání ve dvou variantách. Liapor Mix (s kamenivem frakce 4-8 mm) a Liapor Mix final (s kamenivem frakce 1-4 mm). Při realizaci podlah spolu Liapor Mix a Liapor Mix final tvoří dokonalý systém. Liapor Mix pomůže s vyrovnáním větších nerovností a Liapor Mix final vytvoří finální povrch, jež nahradí jinak potřebnou roznášecí vrstvu. Pro dokonalé vyhlazení před položením nášlapné vrstvy můžete použít ještě tenkou vrstvu nivelační stěrky.

Liapor Mix

Liapor Mix final

Objemová hmotnost

cca 600 kg/m3

cca 750 kg/m3

Pochůznost

24 hodin po aplikaci

Tepelná vodivost

0,14 W/mK

0,19 W/mK

Požární odolnost

A1 (nehořlavý)

Doba vysychání

5cm vrstva cca 7 dnů

Orientační spotřeba

cca 34 kg/m2/50 mm

Typ betonu

třída LAC 2 — D 0,7 S1

třída LAC 4 — D 0,8 S1

Hmotnost 1 balení

30 l (≈ 20 kg)

30 l (≈ 23 kg)

Europaleta

35 ks / 700 kg

35 ks / 805 kg

Liapor Mix je k dostání on-line na obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK po celé České republice.