Bezpečnost je alfou a omegou

Prvním a nejzásadnějším kritériem je bezpečnost a spolehlivost vybraného produktu. Při něm byste se tak měli omezit na prověřené dodavatele, které se mohou prokázat dlouholetou zkušeností, a kvalita jejich výrobků hovoří za sebe. Nenechte se svést nabídkou, která slibuje za málo peněz hotové zázraky. Zejména v oblasti komínové techniky se důvěra v různé pochybné nabídky nevyplácí. Ostatně požáry od komína, které nezřídka končí tragicky, nejsou nijak výjimečné. A pokud se prokáže, že komín byl smontován z různých nekompatibilních dílů, nedovoláte se náhrady škody ani u pojišťovny. Renomovaní výrobci nabízejí systémová řešení a dodají vám komín od paty až po komínovou hlavici. Jedině to je zárukou bezpečného provozu po generace. Na mnohé pak dostanete i 30letou záruku.

Jak chci topit dnes a jak za 10 let?

Variant vytápění je celá řada. Plyn, pevná paliva, případně jiné alternativní zdroje. To, co je nejvýhodnější dnes, může být za pár let jinak. Pokud se rozhodnete pro sofistikovaný komín, můžete zdroje vytápění s postupem času do určité míry měnit bez toho, aniž byste museli příliš zasahovat do chodu domácnosti.

Kombigas – komínový systém pro více zdrojů vytápění

Ještě před nedávnem bylo nutné pro rozdílné zdroje nainstalovat různé komíny. To znamená, že ti, co se rozhodli pro plynový kotel a doplňkové vytápění například dřevem, museli mít dva komínové průduchy. V současnosti na našem trhu existuje příjemná alternativa, na kterou můžete napojit dva rozdílné spotřebiče. Jedná se o komínový systém Schiedel Kombigas, který má v jedné komínové tvárnici zabudovány dvě, respektive tři šachty. V jedné se nachází keramická vložka pro napojení plynového kotle. Ve druhé je zabudována vložka pro odvod spalin od plynového kotle. Ještě v minulém roce nabízela společnost Schiedel komín Kombigas s plastovou vložkou, ta je letos nahrazena nerezovou. Třetí samostatnou šachtu je možné využít pro vedení dalších instalací, například solárních panelů.

Doplňkové vytápění dřevem dokáže nejen pocitově výrazně zvýšit tepelný komfort díky příjemnému sálavému teplu, ale hlavně přináší nezávislost na hlavním zdroji. Díky využívání obnovitelného lokálního zdroje energie můžete snížit i energetickou náročnost svého domu. Nezanedbatelná je i úspora za vytápění díky levnému dřevu. Existence třetí samostatné šachty a využití například solární energie vás ještě více vymaní ze závislosti na hlavním zdroji vytápění. Systém Kombigas je cenově velmi přijatelný a srovnatelný s jinými kvalitními komínovými systémy. Jeho využití je však mnohostrannější. Za cenu jednoho tak získáte komíny dva.