V první řadě na vás silněji dolehnou zákonné normy a regulace místního stavebního úřadu. V některých lokalitách dokonce stavbu ani nemusejí povolit, pokud pozemek nemá určitou minimální výměru. Přestože se realitní makléř domnívá, že je prodávaná parcela stavební, neznamená to, že si to myslí i obec. Všechny informace si proto ještě před koupí ověřte osobně na příslušném úřadu.

Na úřadě se také dozvíte, jaká poměrná část pozemku může být zastavěna hlavní stavbou a kolik prostoru musíte věnovat zeleni. V případě pozemků o výměře do 600 m² bývají úřady shovívavější, mohou vám například povolit zastavět 40 % parcely, zatímco soused s pozemkem 1000 m² může zastavět pouze 25 %. Na určité ploše pak bude muset být ponechána zeleň, zbytek bude možné zpevnit pro příjezdovou cestu, garážové stání apod.

Další omezení představují odstupové vzdálenosti. Váš dům by měl být vzdálen od sousedního domu minimálně 7 m; tato vzdálenost se dá ve stísněných podmínkách zkrátit na 4 m, ale potřebujete k tomu souhlas úřadu a souhlas souseda. Na straně domu směrem k sousedovi pak nebudete moci mít okna ani jiné stavební otvory, což ovlivní dispozici.

Vidíme tedy, že po zakreslení všech pravidel a regulací do plánku se nám místo pro samotnou stavbu ještě zmenší. Abychom uvnitř domu získali dostatek užitné plochy, měli bychom uvažovat nad patrem nebo aspoň podkrovím, ovšem opět za předpokladu, že to dovoluje místní předpis určující maximální výšku domu a sklon střechy.

S malým pozemkem budete mít také omezenější výběr, když přijde na typové domy na klíč. Malé domy sice v nabídkách stavebních firem nechybějí, ale nebude snadné najít takový, který by vám vyhovoval dispozicí a zároveň svým půdorysem přesně pasoval na váš konkrétní pozemek. Je třeba si uvědomit, že 400 m² může znamenat plochu o rozměrech 20 x 20 m, ale také třeba 28,5 x 14 m. Stavba na malém pozemku se proto častěji řeší s architektem či projektantem, který vám něco "ušije na míru".