Protože nabídka keramických dlaždic je opravdu široká, měli bychom ji nejprve trochu zúžit pomocí základních kritérií, které od podlahy očekáváme. Bude se nám hodit tmavší, nebo světlý odstín? Jakou zátěž musí být dlaždice schopné snést? Budou v zimě vystaveny mrazu? Výsledný vizuální efekt ovlivní také zvolený tvar i způsob pokládky. Zodpověděli jsme pro vás nejčastější dotazy, které člověku při výběru dlažby přijdou na mysl. Přesto ale své konkrétní potřeby ještě proberte s odborníky na prodejnách a ve finále si nechte poradit od nich.

1. Které dlaždice opticky zvětší místnost?

Obecně platí, že velké a světlé dlaždice vám dají pocit většího prostoru; kromě toho oči zmátne také jednolitý povrch. V malých koupelnách se proto doporučuje použít spárovou hmotu v barvě dlaždic, případně sjednotit odstín podlahy s kachlemi na stěnách. Pracujete-li se čtvercovými dlaždicemi, zkuste je otočit o 45° vůči stěně - dlažba "na koso" také přidává místnosti na rozměrech, i když jen opticky.

2. Jakou spárovací hmotu zvolit?

Bílé spáry se brzy ušpiní a nejsou ani v módě. Barvu spárovací hmoty proto přizpůsobujeme barvě dlaždic, případně vybereme nejbližší tmavší odstín.

3. Jak poznám, že je dlaždice mrazuvzdorná?

Při nákupu nezapomeňte prodejcům sdělit, zda budete dlaždice pokládat v interiéru, nebo v exteriéru. Ve venkovních prostorách je třeba použít dlažbu mrazuvzdornou, která má nasákavost nižší než 3 %. Bývá označena symbolem sněhové vločky.

4. Jak poznám, že je dlaždice protiskluzná?

Vybíráte-li dlažbu pro koupelnu nebo okolí bazénu, soustřeďte se na její protiskluzné vlastnosti. Dlaždice označené písmeny A, B, a C jsou určené pro plochy, kde se chodí naboso (bývá u nich piktogram bosé nohy), přičemž písmeno C označuje nejvyšší stupeň protiskluznosti (takové dlaždice lze použít i pro schody pod vodou). Označení R9 - R 13 naopak najdeme u dlažby pro místnosti, kde se chodí v obuvi.

5. V čem je výhoda dlažby silné 2 cm?

Čím je dlaždice silnější, tím také stoupá její pevnost a odolnost. Dlažba o tloušťce 2 cm a více se kromě toho dá položit přímo do terénu, například do trávníku, štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot. Využívá se hlavně v exteriérech.

6. Co je otěruvzdornost?

Tohle podivné slovo v podstatě znamená odolnost proti opotřebení dlaždic. Ta je vymezena třídami PEI 1 až PEI 5 s tím, že dlaždice s odolnosti PEI 5 se pokládají v nejvíce zatěžovaných veřejných prostorách, jako jsou restaurace nebo letištní haly. Pokud v koupelně chodíte v bačkorách a nenosíte sem zvenku písek, bude vám stačit nejnižší třída odolnosti. Do předsíní, chodeb a venkovních prostor volte třídy vyšší.

7. Kolik materiálu mám vzít navíc jako rezervu?

Záleží na tom, jak je podlaha členitá a jakým způsobem dlažbu pokládáte. Pokud máte podlahu v jednoduchém tvaru čtverce či obdélníku a budete dlaždice pokládat rovnoběžně se stěnou, počítejte s rezervou asi 7 %. Dlažba položená "na koso" si vyžádá rezervu 15 %, u cihlové vazby (obdélníkové dlaždice jsou vůči sobě v řadách posunuty o půl délky jako u cihlové zdi) se doporučuje rezerva 10 %. Složitě členité místnosti raději konzultujte s odborníky.