Tradičním a stále hojně využívaným materiálem pro podhledy střech je masivní dřevo; u nás zpravidla volíme nejdostupnější smrk, borovici nebo dub, případně modřín; v případě, že máte dřevěnou i fasádu domu, použijete zřejmě stejný druh dřeva i pro podhledy, aby to spolu hezky ladilo. Palubky jsou nicméně krásné i v kombinaci s klasicky omítnutou zdí, zvláště pokud bydlíte na venkově.

S masivním dřevem je ovšem spojena nutnost pravidelné údržby, jinak může časem sesychat, či naopak nabobtnávat, popřípadě se stane terčem dřevokazného hmyzu. Zpočátku se může zdát, že nátěr jednou za pár let se nějak zvládne, nicméně práce ve výšce je docela náročná a málokomu se bude chtít kvůli takové "maličkosti" stavět lešení či posouvat žebřík okolo celého domu. Proto se pro střešní podhledy stále více využívá dřevo aglomerované, které je už předem ošetřené proti objemovým změnám, škůdci ho nenapadají, a nutnost údržby tak de facto odpadá. Takovým materiálem jsou různé dřevotřískové, dřevovláknité či cementotřískové desky, při výběru konkrétního druhu však dejte pozor, aby byly určeny pro venkovní použití.

Další alternativou jsou podhledy plastové a kovové, jež dokážou dřevěnou strukturu na pohled kopírovat, jsou lehké, a přitom vyžadují minimum péče. Když srovnáme jejich vlastnosti, plastové podhledy jsou méně vyhovující z hlediska hořlavosti a tepelné roztažitelnosti. Ačkoli by se mohlo zdát, že plech není pro rodinné domy estetickým řešením, může být naopak plynulým zakončením plechové střechy. Dnes jsou navíc dostupné plechy potažené plasty v různých barevných provedeních, takže se nemusíte obávat "kovového" vzhledu. Tyto materiály se vyznačují vysokou životností a prakticky nulovými nároky na údržbu.