Pět patrových řadových rodinných domů se může pochlubit velkorysou obytnou plochou, zahradou a příjemně orientovaným pozemkem jihovýchodním směrem. Domy byly realizovány částečně svépomocí samotnými majiteli. Společnost Global Investment, s. r. o., jako developer zajistila stavbu, která zvenku byla kompletně dokončena, včetně napojení na přilehlou komunikaci. Vnitřní část domů již byla plně v režii nových majitelů. I z tohoto důvodu zvolili materiál Ytong Lambda YQ, který byl svou snadnou zpracovatelností vhodný pro tento způsob výstavby.

„Ve stavebním řešení jsme u všech domů požadovali maximální konstrukční racionalitu, zejména jednoduchý tvar pro založení. Preferoval jsem také použití osvědčených stavebních materiálů. Z toho důvodu jsou na řadových domech i na mém rodinném domě použity pro obvodové zdivo tepelněizolační tvárnice LAMBDA YQ. Podobně jako na dvou dříve realizovaných bytových domech, které jsme z Ytongu stavěli, jsem i tady oceňoval nejen jejich stavebně-fyzikální parametry, ale zejména rychlost, přesnost a lehké zpracování v průběhu stavby,“ říká Ing. Libor Čapek, ředitel společnosti Global Investment, s. r. o.

Jednovrstvé řešení pak investor vybral proto, že nevytváří podmínky pro vznik plísní mezi konstrukcí a zateplením, dosahuje nejvyšší požární bezpečnosti a odolává destrukci způsobené škůdci. Díky homogenní struktuře má Ytong ve všech směrech stejné vlastnosti a není potřeba dodatečných tvarovek pro ukončení u oken a dveří a na rozích konstrukce.

„Jako developer i investor domu se navíc dívám i na peníze a rychlost stavby. A z obou úhlů pohledu mi jednoplášťové stěny přišly jednoznačně výhodnější. Polystyrenové zateplení je navíc variantou s omezenou životností a velmi špatnými užitnými vlastnostmi. Samotná stavba byla také o hodně rychlejší a přesnější. A to vůbec nemluvím o tom, že polystyrenové zateplení téměř znemožňuje prostup vodních par skrz stěnu, a díky tomu je nutné více větrat okny a tím snižovat vlhkost vzduchu v místnosti,“ říká Ing. Libor Čapek.

Dům developera stojí hned vedle a na rozdíl od sousední „řadovky“ má samostatně stojící dům sedlovou střechu. Je postaven ze stejného materiálu, navíc jsou zde ale použity systémové schody. Ty se dodávají dle projektové dokumentace nařezané přesně podle zadání. Montáž je jednoduchá na realizaci a zvládne ji zedník s jedním pomocníkem. Oproti klasickému železobetonovému schodišti odpadá bednění, výztuž, betonáž, hutnění, vlhčení betonu při zrání, odbedňování i likvidace odpadů z bednění. Schodiště je pochozí do 24 hodin a mezi jeho provozní výhody patří vysoká stabilita a minimum kročejového hluku.