Několik rad pro orientaci:

  1. Nejcennější je osobní zkušenost.
  2. Nehledejte řemeslníky v hospodě, ale raději se ptejte v nejbližší prodejně stavebnin.
  3. Řemeslníky si můžete prověřit i na internetu. NejŘemeslníci to nabízejí jako samozřejmost.
  4. Pozor na řemeslníky, kteří mají dost času.
  5. Kvalitní řemeslník neslibuje modré z nebe. Řeší s vámi materiály i jejich cenu, nesahá vždycky po nejlevnějším řešení, ale hledá nejlepší poměr kvality a ceny.

Jak postupovat krok za krokem:

Co je psáno, to je dáno – Vyžadujte písemnou smlouvu

Písemná smlouva uzavřená s řemeslníkem, respektive firmou, ve které je přesně upraven rozsah prací, cena (položkový rozpočet), časový harmonogram prací a sankce, je naprostou nezbytností.

Dejte na doporučení – vyžadujte reference

Při výběru řemeslníka je především třeba řídit se doporučením někoho, kdo už má s konkrétním řemeslníkem nějaké zkušenosti.

Udělejte si malé výběrové řízení

Sepíšete si seznam kritérií, popíšete poptávku a oslovíte alespoň několik potenciálních dodavatelů.

Porovnáte si, co která firma nabízí, srovnáte výsledky se získanými referencemi a rozhodnete se, načež sepíšete „dobrou, vyváženou“ smlouvu, která zahrnuje i rozpočet.

Drobné opravy versus rozsáhlá rekonstrukce – nehledáte vždy stejné řemeslníky

U drobnějších prací můžeme v zásadě i risknout, vystačíme často jen s doporučením známých.

Na kolik vás to vyjde – cena

Pamatujte, že nejste tak bohatí, abyste volili nejlevnější nabídku!

Internet ušetří čas, peníze i nervy

Portálů, které srovnávají služby řemeslníků, už funguje několik. Jako uživatelsky nejpříjemnější se nám jeví web NejŘemeslníci.

Princip je jednoduchý. Na webu vyplníte svou poptávku: popíšete, co byste od řemeslníka potřebovali a v jaké lokalitě. Provozovatelé webu následně osloví nejvhodnější firmy či živnostníky ve vašem okolí. A vy obdržíte e-mailem několik nabídek. Rozhodujícím kritériem při finálním výběru by pak pro vás měly být reference lidí, kteří již mají s danými řemeslníky zkušenost – jejich hodnocení je na webu NejŘemeslníci doplněné i fotografiemi realizovaných zakázek. Služba je pro vás přitom zcela zdarma. Běžně tak seženete řemeslníka ve všední dny i do několika hodin od zadání poptávky.