Dříve platilo, že dřevěná okna byla nejkrásnější, ale odrazovala složitou údržbou. Dnešní dřevěné rámy se hloubkově impregnují už při výrobě, a tak je stačí jen dvakrát ročně přejet houbičkou napuštěnou speciálním roztokem, který vám dodá výrobce spolu s okny. O plastu se říkalo, že jde o laciný šunt, co se v horkém létě zkroutí, kvalitní plastová okna však tento nedostatek řeší kovovou výztuhou. Hliník byl sice vyzdvihován pro svou nezničitelnost, ale na druhé straně i kritizován pro horší termoizolační vlastnosti. Aby se hliníkový profil nestal tepelným mostem, vkládají se do něj izolující pruhy z nekovového materiálu.

Vidíme tedy, že dnes už nezáleží ani tak na samotném materiálu, jako na celkovém zpracování profilů. A tím to zdaleka nekončí. Okno není jen prázdným rámem, máme tu také sklo. Ne každý si uvědomuje, že je potřeba zapřemýšlet i o typu zasklení, a teď tím nemyslíme jen základní dilema dvojsklo versus trojsklo. V první řadě je tu solární faktor, který udává, kolik sluneční energie v podobě tepla sklo vpustí do místnosti. Příliš vysoká hodnota solárního faktoru místnost v létě přehřívá, naopak příliš nízká hodnota v zimě omezuje přirozené teplo získané ze slunce. Záleží také na tom, na jakou světovou stranu jsou okna orientovaná, v jaké nadmořské výšce se nacházíme a zda jsou okna přirozeně stíněna například vzrostlými stromy.

Vedle vlastností světelných nás u skla budou zajímat také vlastnosti akustické, zvláště pokud bydlíme na rušné ulici nebo poblíž hlučného podniku. „Útlum hluku řeší protihlukové zasklení, protože běžné trojsklo netlumí o moc lépe než dvojsklo, to lidé často nevědí,“ uvádí Roman Kubálek, obchodní ředitel značky VEKRA. „Co se týče tepelné izolace, více tepla v interiéru udrží okna s větší stavební hloubkou, se středovým systémem těsnění, osazená izolačním trojsklem.“

U kvalitních oken by potom měl být samozřejmostí také tzv. teplý meziskelní rámeček. Ten se nachází uvnitř izolačního zasklení po jeho obvodu a spojuje jednotlivé tabule skla do jednoho celku. Jeho hlavní výhodou je to, že díky svým vlastnostem výrazně omezuje rosení na okraji skel. Pro zvýšení bezpečnosti lze potom vybírat ze speciálních lepených skel, která je obtížnější rozbít, anebo kalených skel, která při rozbití netvoří ostré úlomky.

Vzhledem k tomu, že každá stavba je jiného charakteru a stojí v jiné lokalitě, každá bude mít i jiné požadavky na vlastnosti oken. Jejich výběr je proto vždy vhodné zkonzultovat s odborníky. Okna i montáž se vyplatí objednávat přímo od výrobců, protože se v případě problémů dodavatel nebude moci vymlouvat na pochybení třetí strany.