Typový, nebo individuální projekt?

Projektovou dokumentaci si můžete nechat zpracovat individuálně, nebo můžete využít některý z typových projektů. První možnost je velmi variabilní. Do projektové dokumentace lze zanést téměř vše, co si vymyslíte. Ovšem tomu odpovídá i cena, která může znamenat významnou položku v rozpočtu stavby. Naproti tomu typové projekty pořídíte obvykle za zlomek ceny individuálního projektu, nebo je lze získat zcela zdarma. Jejich variabilita je ale mnohem menší. Nicméně i zde existuje možnost pro menší individuální úpravy.

Důvěřuj, ale prověřuj...

Typových řešení rodinných domů najdete po internetu tisíce. Při jejich výběru ale dbejte na to, co vše projektová dokumentace obsahuje. Můžete se totiž snadno spálit. Není od věci dát na reference a doporučení od někoho, kdo má s vybraným dodavatelem již zkušenosti. Jedním z těch ověřených je Dům jedním tahem (DJT). V jejich katalogu typových projektů si můžete vybrat z domů patrových, přízemních i řadových. Pokud si objednáte hrubou stavbu nebo dům k dokončení, získáte kompletní typový projekt včetně řemesel v rozsahu pro stavební povolení zcela zdarma.

Typové projekty DJT odráží nejčastější požadavky zákazníků. Jak se vyvíjí trendy v bydlení, mění se i typové projekty.

„Zákazníci jsou s našimi typovými projekty spokojeni. Na trhu najdete mnoho typových projektů rodinných domů, které nikdy nebyly postaveny a nemají dořešené detaily. A to může představovat problémy už při ohlášení stavby, během výstavby i po obydlení domu. Naše domy od začátku působení DJT připravujeme především na základě nejčastějších požadavků zákazníků a troufnu si říct, že jsme je dovedli k dokonalosti. Proto značná část našich zákazníků nepotřebuje v typovém projektu provádět žádné úpravy. Pokud ale přeci jen narazí na něco, co by chtěli v projektu změnit, postarají se o to naši projektanti. Tyto úpravy už jsou sice zpoplatněné, nicméně zpravidla představují jen zlomek ceny individuálního projektu domu. K nejčastějším úpravám typového projektu patří posunutí oken, příček, zrcadlové otočení dispozice domu a dokážeme i vyhovět požadavku přístavby garáže,“ říká Roman Ullmann, vedoucí prodeje Dům jedním tahem.

Výhody montovaných domů DJT

Montované Domy jedním tahem jsou vyrobené z pevného keramického materiálu (LiaporBetonu). Jednotlivé dílce se pečlivě připravují ve výrobě a na stavbě se už jen smontují. Napadne-li vás podobnost s dřevostavbami, pak vězte, že je jen v rychlosti výstavby. Díky keramickému materiálu garantují Domy jedním tahem (DJT) odolnost, dlouhověkost a příjemné vnitřní klima podobně jako cihlové domy. Keramické dílce mají navíc výborné tepelné i akustické izolační vlastnosti. Technologie výstavby také zahrnuje minimum mokrých procesů, takže do domu se lze nastěhovat okamžitě po jeho dokončení.

Stavba Domu jedním tahem

Realizace hrubé stavby patrového domu trvá (na připravené základové desce) pouhé 4 dny. U přízemních domů jsou to jen 2 dny.

  • 1. den: montáž stěn v přízemí, montáž dílců polostropu a schodiště, zalití styků.
  • 2. den: odšalování spár a začištění, dokončení pokládky vrchní výztuže, zašalování schodů a otvorů, betonáž stropu – poté následuje technologická přestávka (7-14 dnů dle klimatických podmínek), aby mohl beton nad stropními dílci vytvrdnout.
  • 3. den: montáž stěn 2. NP, zašalování svislých a vodorovných spár + zabetonování.
  • 4. den: ukončení výstavby hrubé stavby, odstranění stojek, předání staveniště.

Po dokončení hrubé stavby lze stavbu převzít a pokračovat v jejím dokončení svépomocí, nebo pokračovat s DJT až do fáze domu k dokončení, která netrvá déle než 2 měsíce. Zahrnuje montáž krovu a pokládku střešní krytiny včetně doplňků s okapovým systémem Bramac a osazení oken a vchodových dveří. Dostavba Domu jedním tahem je mnohem snazší než u jiných stavebních systémů:

  • Do dílců jsou již ve výrobě zabudovány krabičky a vytrubkování pro elektroinstalaci a prostupy a drážky pro rozvody vody a plynu. Rozvedení sítí po domě je tak mnohem rychlejší a jednodušší. Ani případné dodatečné úpravy rozvodů nepředstavují problém díky snadné opracovatelnosti keramického betonu.
  • Dílce jsou z výroby také hladké, a proto lze místo omítek použít jen tenkovrstvou sádrovou stěrku nebo sádrovou omítku, což přináší značnou finanční úsporu oproti zděným konstrukcím.

Dům lze dokončit do 6 měsíců od zahájení výstavby. Díky minimu mokrých procesů stavba nepotřebuje „vymrznout“ přes zimu a je ihned po dokončení připravena k nastěhování.

Další informace najdete na webu www.dumjednimtahem.cz.