Konec roku 2018 znamenal další posun, neboť se REHAU podařilo zvýšit podíl skelných vláken o 53 %, což vedlo k dalšímu nárůstu rozměrů oken do výšky i šířky přibližně o dalších 10 %. Druhá generace RAU-FIPRO X současně výrazně vylepšila stabilitu a tvarovou stálost okenních rámů i při působení vysokých teplot. Díky tomu se rozměry oken vyráběných z materiálu RAU-FIPRO X přibližují parametrům oken hliníkových. Okna GENEO z materiálu RAU-FIPRO X tedy poskytují mnohem větší svobodu v kreativním myšlení a návrhu okenních systémů, než tomu bylo kdykoliv dříve.

Velkorysé parametry

U nové generace oken GENEO z materiálu RAU-FIPRO X zůstaly zachovány všechny pozitivní vlastnosti, jako u předchozí verze. To znamená výborné tepelněizolační parametry a hlukový útlum (do 47 dB), což jsou aktuální témata současné výstavby. Jak již bylo řečeno, to hlavní se však odehrálo v rozměrovém růstu. Nevyztužené křídlo v bílé barvě může být s kompozitním materiálem RAU-FIPRO X navrženo až do výšky 2,4 m a šířky 1,45 m. Naopak u vyztuženého profilu v bílém provedení mohou architekti počítat s maximální výškou dokonce až 2,8 m a šířkou 1,6 m. Jestliže bude investor požadovat jiné barevné provedení, pak se v případě lepeného skla „musí smířit“ s výškou 2,5 m a šířkou 1,5 m. Křídlo z tohoto materiálu navíc unese sklo o hmotnosti až 100 kg.

Vhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy

Vnitřní prostor okenního rámu GENEO je možné využít při absenci ocelové výztuhy k přídavným zařízením. Rám, který tedy nemusí být do určitého rozměru armován, může být dovybaven tzv. termomoduly, které významně vylepší jeho tepelněizolační vlastnosti. Takto sestavená okna jsou pak ideální volbou pro pasivní domy, neboť součinitel prostupu tepla celého okna (UW) může dosahovat hodnoty až 0,6 W/m2K. Nová generace kompozitního materiálu se neuplatňuje pouze ve sféře okenních profilů, ale také u vchodových dveří, které mnohem méně podléhají deformacím, což zvyšuje jejich bezpečnost. Nepřítomnost výztuhy uvnitř profilu GENEO dovoluje mnohem snadnější a lepší instalaci některých dodatečných funkcí, které REHAU u svých oken nabízí. Jedná se například o bezpečnostní alarm SMART GUARD, nebo systém řízeného větrání s rekuperací v okně - SMART INOVENT.

Proč chtít plastová okna?

Plastová okna jsou stále mezi zákazníky velmi oblíbená hlavně pro svou dlouhodobě snadnou údržbu a vynikající poměr výkonu a ceny. Investor si sám stanoví takové parametry, které jsou pro něj nejvhodnější. Z pohledu široké škály dekorů KALEIDO COLOR je použití GENEO oken z architektonického hlediska bezkonkurenčně nejširší. Díky inovaci kompozitního materiálu mají okna jednoznačně lepší torzní tuhost i větší odolnost proti ohybu, což je, vzhledem ke stále častějšímu používání antracitových dekorů, velmi důležitý aspekt především v létě, kdy se okenní profily zahřívají i na velmi vysoké teploty. Další informace a doporučení můžete nalézt také na www.rehau.cz/nove-dimenze-oken.